Новини законодавства – № 1

Новини законодавства та правові коментарі

Засідання Кабінету Міністрів. Постанова КМУ від 29.02.16 № 127 на виконання Закону України від 12.11.15 № 794-VIII. Постанова КМУ від 11 лютого 2016 р. № 65. Наказ МВС України від 29.12.2015 № 1646.

 

10 березня 2016 року на засіданні Кабінету Міністрів України було затверджено план заходів щодо підсилення вивчення англійської мови на період до 2020 року.

Запропоновані заходи щодо реалізації основних напрямів модернізації системи освіти складені з урахуванням вимог сучасного глобалізованого, інформаційно-технологічного суспільства та зорієнтовані на вирішення таких основних завдань як:

– модернізація системи підготовки педагогічних працівників;

– удосконалення системи післядипломної освіти;

– запровадження міжнародних стандартів оцінювання для учнів, студентів, вчителів та викладачів вищих навчальних закладів;

– поглиблення міжнародного співробітництва у сфері новітніх педагогічних технологій;

– ознайомлення з англомовними дистанційними (он-лайн) ресурсами для учнів і вчителів та активний супровід вищезазначених ресурсів на регіональному рівні;

– створення англомовного середовища через запровадження освітніх теле- та радіопрограм із вивчення англійської мови для різних категорій населення, організацію та проведення літніх мовних таборів, курсів тощо.
 

Постановою КМУ від 29.02.16 № 127 на виконання Закону України від 12.11.15 № 794-VIII утворено Державного бюро розслідувань, яке є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність з метою запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування:

1) злочинів, вчинених службовими особами, які займають особливо відповідальне становище відповідно до частини першої статті 9 Закону України “Про державну службу”, особами, посади яких віднесено до першої – третьої категорій посад державної служби, суддями та працівниками правоохоронних органів, крім випадків, коли ці злочини віднесено до підслідності детективів Національного антикорупційного бюро України;

2) злочинів, вчинених службовими особами Національного антикорупційного бюро України, заступником Генерального прокурора України – керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури або іншими прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, крім випадків, коли досудове розслідування цих злочинів віднесено до підслідності детективів підрозділу внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України;

3) злочинів проти встановленого порядку несення військової служби (військових злочинів), крім злочинів, передбачених статтею 422 Кримінального кодексу України.

 

Постановою КМУ від 11 лютого 2016 р. № 65 затверджені Правила етичної поведінки державних службовців.

Ці Правила регулюють моральні засади діяльності державних службовців та полягають у дотриманні принципів етики державної служби.

Державні службовці у своїй діяльності керуються принципами етики державної служби, що ґрунтуються на положеннях Конституції України, законодавства про державну службу та запобігання корупції, а саме:

1) служіння державі і суспільству;

2) гідної поведінки;

3) доброчесності;

4) лояльності;

5) політичної нейтральності;

6) прозорості і підзвітності;

7) сумлінності.

Під час прийняття на державну службу особа ознайомлюється з цими Правилами та зобов’язана їх дотримуватися у своїй подальшій службовій діяльності.

 

На виконання Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” постановою Верховної Ради України від 04.02.16 № 984-VIII перейменовані окремі населені пункти та райони у Дніпропетровській області:

– село Ленінське Апостолівського району на село Грушівка;
– селище міського типу Щорськ Криничанського району на селище міського типу Божедарівка.
 

Наказом МВС України від 29.12.2015 № 1646 (зареєстровано в Мінюсті 28.01.16 за № 156/28286) затверджено Положення про територіальний сервісний центр МВС.

До повноважень територіального сервісного центру МВС віднесено здійснення комплексу заходів, пов’язаних з проведенням державної реєстрації (перереєстрації) та зняттям з обліку призначених для експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування транспортних засобів усіх типів.

 

відділення зв’язків з громадськістю


1 987