«А над світом вишиванка цвіте!»

Новини університету

День вишиванки відзначається щороку в третій четвер травня. Цьогоріч «світ одягнув вишиванки» 19 травня. Це свято, що зародилося у 2006 році, з кожним роком набуває все більшої популярності.

Я встану рано-вранці, на світанку,
Як спалахне на квіточці роса.
Вдягну найкращу в світі вишиванку
І оживе, засвітиться краса
В промінні сонця. І моя сорочка
У рунах, в квітах зразу оживе…

День вишиванки – всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Основна мета заходу – це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення держави в цілому. Свято не передбачає обов’язкових заходів, окрім одягання вишиванки. Хоча протягом всієї історії заходу з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці, ярмарки. Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина просто одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом з тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість.

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ у цей день панував по-справжньому піднесений настрій. Співробітники, курсанти та студенти залюбки долучилися до всеукраїнської акції «У вишиванках на роботу». Коридори та навчальні аудиторії майоріли яскравими фарбами українських орнаментів. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди радісні та усміхнені, адже у візерунках на стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

З нагоди свята до університету завітали почесні гості: заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області – начальник Управління державної реєстрації Тимофій Дідун, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області Людмила Яцуба, начальник Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Анна Василишина та начальник відділу організаційної роботи, документування та контролю Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області Ірина Васіна.

З нагоди свята до присутніх у залі звернулася професор кафедри загально-правових дисциплін факультету № 4 Валентина Боняк, яка розповіла притчу про День вишиванки, витоки та історію цього свята.

Далі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих бійців АТО.

Завершили захід святковим концертом. Пісні про Україну, український народ, патріотизм та національну свідомість звучали у виконанні учасників художньої самодіяльності навчального закладу. Юлія Смоляк прочитала авторський вірш. Підняли настрій глядачам запальні українські народні танці у виконанні хореографічних колективів університету. Також присутні залюбки переглянули відеофільм, знятий курсантами навчального закладу, під назвою «Вишиванка» і показ моделей у традиційному українському одязі та прикрасах.

По закінченню свята дівчата та хлопці охоче фотографувалися у вишиванках на згадку.

 

Відділення зв’язків з громадськістю

 


1 963