Поліцейські боротимуться із домашнім насильством

Новини університету

Сьогодні, 4 вересня, у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ розпочалися чергові навчання мобільних груп поліцейських із реагування на насильство в сім’ї. Відкривала тренінг та особисто спілкувалася з поліцейськими заступник Міністра внутрішніх справ з питань євроінтеграції Анастасія Дєєва.

У відкритті тренінгу взяли участь начальник управління превенції Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України Андрій Лабунь, національний спеціаліст проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Тетяна Медун, старша радниця з гендерних питань (Секретаріат ОБСЄ) Амарсана Дарісурен, капітан CoEPU (Національна поліція Італії) Вінченці Кяншєріні, радник з гендерних питань Секретаріату ОБСЄ Лєєна Авоніус та радник з гендерних питань МВС України Олена Девіс.

Заступниця Міністра Анастасія Дєєва привітала учасників навчань та наголосила, що сьогодні у суспільстві існує величезна потреба у вдосконаленні інструменту протидії домашньому насильству, тому дуже важливо дати професійні навички поліцейським, аби вони знали як виявляти і правильно реагувати на випадки домашнього насильства. «З домашнього насильства починається насильство в суспільстві. Доведено, якщо дитина була свідком домашнього насильства, то на 90% вона буде повторювати таку модель поведінки у своєму дорослому житті. Сьогодні зібралися працівники різних підрозділів поліції, щоб отримати нові знання, як реагувати, протидіяти домашньому насильству та як взаємодіяти з соціальними і психологічними службами на місцях для того, щоб забезпечити максимальний захист потерпілим», – зауважила Анастасія Дєєва.

Нагадаємо, проект стартував за ініціативи МВС та Національної поліції України за фінансової підтримки Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), до навчання були відібрані 21 працівник поліції превенції, слідства, карного розшуку та патрульної поліції з міст Києва, Одеси та Сєвєродонецька.

У мобільних групах задіяні переважно жінки-поліцейські, які на думку організаторів тренінгу, дещо по-іншому оцінюють ситуацію, пов’язану з домашнім насильством. По-перше, багатьма соціологічними опитуваннями доведено, що жінка частіше має емпатичність (здатність до співпереживання), і знає як психологічно правильно підійти до постраждалих. По-друге, як зазначила заступниця Міністра внутрішніх справ України Анастасія Дєєва: «Ми хотіли б щоб цей проект допоміг жінкам зрозуміти, що вони мають майбутнє у поліції, що вони можуть розвиватися і кар’єрно зростати в структурі Національної поліції України».

Після відкриття тренінгових занять для заступниці Міністра та представників іноземних делегацій була організована екскурсія територією навчального закладу. Гості відвідали навчальну залу судових засідань та інтерактивну кімнату, де проходять комплексно-оперативні заняття «Лінія 102».

Завершаться навчання 8 вересня, по закінченню учасники тренінгу отримають відповідні сертифікати та будуть виконувати свою роботу по виявленню та наданню допомоги тим, хто потерпає від домашнього насильства.

 


1 874