У ДніпроОДА обговорили проблеми захисту прав і свобод переселенців

Новини університету

У Дніпропетровській обласній державній адміністрації пройшов круглий стіл «Проблеми захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб: вітчизняний та зарубіжний досвід». За «круглим столом» зібралися понад півсотні однодумців, серед яких – науковці, представники міжнародних організацій, правозахисники, громадські активісти. Всі напрацьовані практичні рекомендації мають стати підґрунтям для змін в українському законодавстві.

Захід пройшов за участі Постійного представника Президента України в АРК, Генерального консула Німеччини, керівника проекту Офісу Ради Європи в Україні. Організатори – Дніпропетровська обласна державна адміністрації та Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ.

У ДніпроОДА обговорили проблеми захисту прав і свобод переселенців

Експертами від ДДУВС на круглому столі виступили ректор Андрій Фоменко та завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Ірина Грицай.

У ДніпроОДА обговорили проблеми захисту прав і свобод переселенців

Станом на 5 лютого 2018 року за даними Міністерства соціальної політики кількість тільки зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб в Україні склала понад 1,49 млн. За підрахунками Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців, у результаті анексії Криму та бойових дій на Сході України вимушено залишили місця свого проживання і шукали притулку в інших регіонах 1,8 млн осіб. На сьогодні значні потоки ВПО залишаються однією з найскладніших із усього комплексу вітчизняних проблем у сфері прав людини. Це пояснюється тим, що Україна з часів незалежності не мала досвіду правового захисту осіб, які вимушені були покинути місця свого постійного проживання внаслідок військового конфлікту.

Учасники «круглого столу» обговорили актуальні для переселенців питання. У колі тем – удосконалення українського законодавства та його відповідність міжнародним стандартам, правова допомога, найкращі європейські практики.

Усі напрацьовані ініціативи учасники «круглого столу» передадуть до Кабміну та Верховної Ради.

У ДніпроОДА обговорили проблеми захисту прав і свобод переселенців

 

 


1 011