Актуальні проблеми безпеки України у контексті кримінально-правового, кримінально-процесуального та криміналістичного забезпечення

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбулася науково-практична конференція «Актуальні проблеми кримінально-правового, кримінально-процесуального та криміналістичного забезпечення безпеки України».

У обговореннях взяли участь більше 100 доповідачів, серед них практичні працівники правоохоронних та судових органів, науковці та здобувачі вищої освіти провідних юридичних вишів з усієї України, у тому числі і представники іноземних держав: Польщі, Молдавії, Лівану та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Привітав учасників та побажав плідної роботи ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Андрій Фоменко. «Зміни у соціальному, політичному та економічному житті суспільства не можуть не обумовлювати як визначення нових об’єктів кримінально-правової охорони, так і посилення ступеня суворості кримінально-правової репресії щодо певних діянь. Державний кримінальний примус є об’єктивною необхідністю, яка протистоїть злочинності. Проте законодавство спроможне лише в певних межах впливати на рівень злочинності, яка є відтворенням комплексу негативних соціально-економічних, політичних, моральних явищ життєдіяльності суспільства», – зазначив Андрій Євгенович.

Ректор побажав учасникам конференції плідних результатів, зокрема напрацювати рекомендації, направлені на підвищення ефективності боротьби зі злочинністю на сучасному етапі розвитку державності в Україні.

З доповіддю «Кібербезпека і закон. Взаємодія задля безпечного майбутнього» виступив доктор Люблінського католицького університету Рафал Лізут. У своєму виступі наголосив на необхідності об’єднання держав заради спільної безпеки.

Найбільш гострі дискусії викликали обговорення прийнятого Закону України про так звані кримінальні проступки та проблеми імплементації до національного законодавства Стамбульської конвенції.

Також у ході конференції обговорювалися питання реформування експертної служби МВС України, кримінально-правові проблеми застосування заборонених засобів та методів ведення повітряної війни, обмежувальні заходи в системі інструментів запобігання та протидії домашньому насильству, міжнародно-правові стандарти захисту від незаконної торгівлі органами та тканинами людини та багато інших актуальних питань.

У цілому конференція пройшла у форматі жвавих обговорень, гострих дискусій та обміну думками, за її результатами виданий збірник матеріалів.

 

 


1 773