Ми пам’ятаємо і низько вклоняємося тим, хто подарував нам майбутнє!

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбулися заходи до 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи, під час яких вшанували учасників ліквідації наслідків страшної аварії.

Ти відомий сьогодні кожному
Не ім’ям своїм, а бідою.
Тою вулицею порожньою
Понад Прип’ятською водою…
Мій Чорнобиль! Зелений пагорбе!
У якому ти жив сторіччі!
Запеклись перестиглі ягоди,
Наче кров на твоїм обличчі.

Вже 30 років минуло з того дня, коли сталася найбільша трагедія за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Сталася катастрофа в ніч на 26 квітня 1986 року та була спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції.

Більше 30 тисяч працівників ОВС та військовослужбовців внутрішніх військ виконували свій обов’язок, роблячи все можливе заради спасіння людей та майбутнього.

Не залишилися осторонь і співробітники нашого навчального закладу, які брали активну участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, зокрема, в охороні громадського порядку, евакуації людей, які опинилися у небезпечній зоні.

Аби вшанувати та згадати страшні події 1986 року у конференц-залі навчального закладу зібрались курсанти, співробітники та ветерани ДДУВС.

Розпочав захід ректор університету Віталій Глуховеря, який звернувся до присутніх та зазначив:

«26 квітня – День Чорнобильської трагедії – це скорботна дата в історії нашої країни. Щороку ми з вами в цей день вшановуємо ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції, які жертвуючи не лише власним здоров’ям, а й своїм життям, зупинили атомну стихію… Але чорнобильська трагедія для нашого народу до цього часу залишається невиліковною раною… Наслідки аварії на Чорнобильський атомній електростанції відчула на собі вся країна. І в наших силах разом долати хворобливі наслідки аварії на Чорнобильській атомній електростанції – взаємодопомогою, чуйністю, людяністю, турботою про здоров’я ліквідаторів, потерпілих, і хворих. На жаль, багатьох уже немає з нами і ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю наших героїв-чорнобильців. З кожної трагедії людство повинно винести урок, щоб ніколи більше не зміг повторитися “Чорнобиль”».

Хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятника ліквідаторів Чорнобильської АЕС вшанували тих, хто без вагань та роздумів рятував свою країну від радіаційної катастрофи ціною власного життя.

Далі відповідно до Указу Президента України, рішення Президента Української секції Міжнародної Поліцейської асоціації та Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС були нагороджені відзнаками.

По завершенню церемонії нагородження до присутніх звернувся член ветеранської організації, учасник ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС Леонід Заєць.

Після офіційної частини для усіх присутніх звучали пісні у виконанні курсантів Карини Гринь та Анатолія Чабанова «Лелеки», Юлії Сідомон «Зажгите свечи», а також авторський вірш коменданта ДДУВС, члена регіональної спілки письменників Придніпров’я «Память о Чернобыле».

Завершили захід переглядом документального фільму «Чорнобиль наш довічний біль».

Ми пам’ятаємо і низько вклоняємося тим, хто подарував нам майбутнє ціною власного життя. Низький уклін Героям!

 

Відділення зв’язків з громадськістю

 


1 889