Проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед викладачів і студентства

Новини університету

Лист МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ від 24.01.2017 № 1/9-25 керівникам вищих навчальних закладів щодо необхідності проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед викладачів і студентства.

За інформацією Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України спецслужби Російської Федерації (РФ) і контрольовані ними структури активізували діяльність із залучення представників вітчизняної вищої школи до заходів, які спрямовані на дискредитацію української влади та завдають шкоди міжнародному іміджу нашої держави.

Слід чітко розуміти, що участь окремих науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів України у міжнародній науково-практичній конференції, яка відбулася у червні 2016 року на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим (м. Ялта), та провокація навколо показу кінострічки в Миколаївському національному університеті імені В.О. Сухомлинського в листопаді 2016 року є ланками одного ланцюга.

Вони спрямовані на формування у частини наших громадян, зокрема, студентського віку, негативного уявлення про зусилля української держави стосовно припинення війни, відновлення суверенітету, засудження незаконної окупаційної влади на Території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, так званих «донецької народної республіки» та «луганської народної республіки».

Ці факти стали можливими у зв’язку з недостатнім контролем керівництва ВНЗ за освітнім процесом та відсутністю в окремих науково-педагогічних працівників відповідальної державницької (проукраїнської) позиції. Натомість, активна патріотична позиція студентства, викладацьких колективів, більшості ЗМІ, громадянського суспільства, які в різній формі дали справедливу оцінку згаданим подіям, дають впевненість у нашій спроможності дати відсіч наступу ворожої пропаганди.

Міністерство освіти і науки звертає увагу та нагадує про персональну відповідальність керівників вищих навчальних закладів щодо необхідності проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед викладачів і студентства про сутність інформаційної агресії РФ проти України, що набула тотального характеру у межах розв’язаної РФ «гібридної війни», героїзм захисників України, миролюбний характер нашої держави та її відповідні зусилля на Міжнародній арені. Основний акцент в інформаційній агресії проти Української держави спрямований на те, щоб будь-яким шляхом ослабити та розколоти її зсередини, штучно створюючи та загострюючи вже існуючі політичні, соціально-економічні, регіональні, етнічні та інші суперечності.

Водночас, за інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, співробітники Федеральної служби безпеки Російської Федерації в кінці 2016 року значно активізували вербувальну діяльність в студентському середовищі. Особливо активно представники спецслужб РФ спрямовують свої незаконні дії щодо осіб, які мають родичів на непідконтрольних Україні територіях.

Враховуючи викладене, у разі необхідності просимо своєчасно вживати заходи відповідно до компетенції та інформувати про такі випадки представників правоохоронних органів для реагування.

Перший заступник міністра B. B. Ковтунець.


1 307