Завершили навчання перші мобільні групи протидії домашньому насильству

Новини університету

22 травня на базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ розпочалося навчання мобільних груп з реагування на насильство в сім’ї, які вже на початку літа будуть виконувати свою роботу по виявленню та наданню допомоги тим, хто потерпає від домашнього насильства.

Проект стартував за ініціативи МВС та Національної поліції України за фінансової підтримки Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), до навчання були відібрані працівники поліції превенції, слідства, карного розшуку та патрульної поліції з міст Києва, Одеси та Сєвєродонецька.

Навчання відбувалося з використанням новітніх форм і методів роботи, зокрема спеціально облаштованої інтерактивної класної кімнати, що дозволяє моделювати дії працівників поліції після прибуття на сімейно-побутовий конфлікт. В основу покладені сценарії різних ситуацій розвитку подій, що пов’язані з насильством у сім’ї. До навчального процесу активно долучилися викладачі кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, які мають величезний досвід роботи у цьому напрямку.

«Ми відібрали офіцерів із різних підрозділів: це і патрульна поліція, ювенальна превенція, дільничні, кримінальний блок, диспетчери служби «102», і вже почали підготовку цих поліцейських для того, щоб у вигляді мобільних груп вони могли оперативно реагувати саме на випадки домашнього насильства», – повідомив Андрій Лабунь, начальник Управління превенції Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України.

«У навчання була впроваджена канадська модель, в основі якої – персоналізований підхід до роботи з постраждалими в кожному окремому випадку з врахуванням їхніх інтересів. Що стосується України, то випадки насильства, сексуальних злочинів та дискримінації обумовлені соціальною напруженістю, тому поліцейська мережа протидії домашньому насильству необхідна для нашого суспільства», – зазначила Тетяна Медун, Національний спеціаліст проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Слід зауважити, що у мобільних групах будуть задіяні як чоловіки, так і жінки. Однак більшістю із залучених будуть жінки-поліцейські, які дещо по-іншому оцінюють ситуацію, пов’язану з домашнім насильством: жінка може не одразу перейти до фізичного протистояння, а за рахунок розуміння проблеми — застосувати психологічний та переговорний підхід.

Як наголосили відібрані слухачі цього пілотного проекту, таке навчання вкрай необхідне, адже підкріплене знаннями щодо взаємодії поліції з іншими державними та недержавними організаціями в системі надання комплексної допомоги постраждалим особам. Під час навчання учасники проекту обговорювали психологічні аспекти насильства в сім’ї, особливості роботи з постраждалими, зокрема дітьми, з кривдниками, особливості надання першої медичної допомоги в разі необхідності.

Використання інноваційних методів у навчанні надало змогу відпрацювати навички правильного реагування на факти вчинення насильства в сім’ї на прикладі розроблених сценаріїв із використанням інтерактивної класної кімнати.

Т.в.о. ректора Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ полковник поліції Андрій Фоменко вручив сертифікати про завершення навчання учасникам тренінгу та побажав упевненості у своїх діях.

 

 


1 608