Досвід із Балтії: студенти університету отримали можливість навчатися у провідному виші Литви

Новини університету

Упродовж чотирьох днів делегація Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, у складі ректора Андрія Фоменка, начальника навчально-методичного відділу Юлії Тюрі та завідувача кафедри тактико-спеціальної підготовки підполковника поліції Андрія Собакаря перебувала у службовому відрядженні у Республіці Литва.

У рамках програми візиту представники університету завітали до Міністерства внутрішніх справ та Департаменту поліції МВС Республіки Литва.

Під час зустрічі з віце-міністром Міністерства закордонних справ Республіки Литва Дарюсом Скусявічусом обговорили перспективи співробітництва університету із поліцією Литви, участі професорсько-викладацького складу у спільних наукових заходах та міжнародних наукових проектах, стажування у провідних вищих навчальних закладах Литви.

Цікавим видався візит до філософського факультету Вільнюського університету, який було засновано у 1579 році. Його діяльність спрямована на впровадження європейських культурних і наукових традицій у литовську освітню систему.

Представники сторін окреслили перспективи співробітництва у питаннях розвитку юридичної психології. Крім того делегація із Дніпра ознайомилася з роботою лабораторії спеціальної психології, психофізіологічною лабораторією та соціологічною лабораторією, що входять до складу факультету.

Результатом візиту до Литовської школи поліції стало підписання Декларації, у якій окреслено стратегічні напрями спільних заходів щодо підготовки майбутніх поліцейських кадрів.

Навчальний заклад забезпечує початкову підготовку, необхідну для професійної діяльності працівників поліції, а також підвищення їхньої кваліфікації. Навчання курсантів здійснюється протягом року та максимально наближене до потреб практики.

Викладачам ДДУВС показали приміщення, де проходять заняття з тактичної підготовки, навчальні технічні засоби. Інноваційним у методиці підготовки литовських поліцейських кадрів є проведення занять з тактичної підготовки щодо відпрацювання різних ситуативних сценаріїв у нічний час.

Зокрема, було продемонстровано систему PRISim Suite Judge Trainer, що являє собою повнофункціональну навчально-оцінювальну програму, яка створює безпечний, ефективний та реалістичний характер тактичних операцій, ведення вогню, дій поліцейського в типових та екстремальних ситуаціях.

Наступний етап візиту – Каунаський університет Вітаутаса Великого. Делегація із ДДУВС ознайомилася зі структурою та матеріальною базою навчального закладу, освітніми програмами підготовки фахівців із права, умовами навчання для студентів із обмеженими можливостями.

Каунаський університет Вітаутаса Великого − єдиний литовський університет, який бере участь в програмі Campus Europae, що об’єднує 17 європейських університетів. Згідно зі світовими рейтингами університетів QS (2013/2014), університет Вітаутаса Великого серед 800 найкращих університетів світу.

Заступник декана професор Едіта Гродіте познайомила гостей із особливостями навчання на очолюваному нею факультеті права. Зокрема, акцентувала увагу на тому, що навчальний процес на факультеті орієнтується на західні університетські моделі, які націлені на підготовку висококваліфікованих правознавців широкого профілю.

Результат візиту – підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо академічної співпраці, який своїми підписами скріпили ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Андрій Фоменко та ректор Каунаського університету Вітаутаса Великого професор Юозос Аугутіс.

Сторони домовилися про впровадження в освітній процес академічної мобільності студентів і викладачів, взаємний обмін програмами науково-дослідних робіт, спільними науковими дослідженнями, що становлять взаємний інтерес, та впровадження їх результатів у практичну діяльність поліції. У рамках співробітництва планується – організація та проведення науково-практичних конференцій та форумів із актуальних проблем юридичної практики та діяльності правоохоронних органів.

 

 


2 489