Правопорядок та громадська безпека: досвід України, Польщі та Литви

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ пройшла Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання забезпечення громадського порядку та безпеки в сучасних умовах: вітчизняний і міжнародний досвід».

Мета конференції – необхідність вироблення єдиної зваженої науково-обгрунтованої на адаптованої до практичного застосування концепції заходів, направлених на удосконалення діяльності Національної поліції та інших правоохоронних органів, направленої на забезпечення правопорядку в Україні, у тому числі з використанням кращих теорій та практик діяльності у цьому напрямку зарубіжних країн, партнерів України з Євроатлантичним прагненням.

Учасників конференції та гостей привітав ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Андрій Фоменко.

Конференція відбулася за участі та сприяння Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Дніпропетровської обласної ради, Головних управлінь Національної поліції в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях.

Міжнародним досвідом у контексті заявленої теми конференції поділилися заступник начальника Литовської школи поліції (Литва, Каунас) Міндаугас Біліус, радник Посольства Республіки Польща в Києві Томаш Бєлєцкі, викладач кафедри соціології, іноземних мов та інформатики Школи агентів поліції ім. Василя Ласкара (Румунія) Чипріан Турек.

Від провідних вишів із особливими умовами навчання, які здійснюють підготовку фахівців правоохоронної сфери, у роботі конференції взяли участь проректор Національної академії прокуратури України Георгій Попов, проректор Університету митної справи та фінансів Дмитро Приймаченко, заступник декана Національної академії Національної Гвардії України Сергій Бєлай, а також директор Науково-дослідного інституту Національної академії прокуратури України Олександр Шамара.

Також у роботі конференції взяли активну участь науковці провідних вишів України, представники органів Національної поліції Центрального апарату та шести областей України, органів публічної влади, ЗМІ, фахівці в галузі соціальної психології, представники громадських організацій правоохоронного спрямування, студенти та курсанти вищих навчальних закладів Придніпров’я.

Під час конференції предметом для обговорення та дискусії стали найбільш актуальні проблеми забезпечення публічного порядку та безпеки в сучасних умовах: реформування правоохоронних органів; законодавче та нормативно-правовове забезпечення діяльності органів поліції; забезпечення прав, свобод та законних інтересів громадян під час проведення масових заходів; використання сучасних інформаційних технологій із метою протидії адміністративним і кримінальним правопорушенням та інші.

За результатами роботи конференції були вироблені механізми удосконалення діяльності органів Національної поліції та інших правоохоронних органів, які в тісній взаємодії та за підтримки міжнародних партнерів, належного державного забезпечення зможуть на високому рівні протидіяти злочинності в країні. Пропозиції за результатами конференції будуть направлені до профільних відомств із метою використання їх в законотворчому та правозастосовному процесі.

 

 


3 044