Ми – частина історії України

Новини університету

Здобувачі вищої освіти І курсу факультету економіко-правової безпеки Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ відвідали літературно-мистецька виставку «Все ж таки вона обертається!»: Українське Відродження. 1920-30-ті», присвячену сторіччю Української революції 1917 – 1921 років в музеї «Літературне Придніпров’я».

Разом із викладачами кафедри − доктором філологічних наук, професором, професором кафедри українознавства та іноземних мов Анатолієм Поповським, старшим викладачем Аллою Подворчан – курсантська молодь ознайомилася з унікальною палітрою матеріалів доби визвольних змагань та 1920-30-х років, яка була презентована у двох виставкових залах музею «Літературне Придніпров’я»: світлини, документи, газети, рукописи, книжки, літературно-мистецькі збірники та часописи з публікаціями творів В. Підмогильного, В. Поліщука, В. Домонтовича, Г. Епіка, Б. Тенети, Г. Косинки, М. Зерова, М. Хвильового та інших представників цієї блискучої, але трагічної доби.

Відвідали літературно-мистецька виставку

Відкриттям сезону стала галерея графічного портрету з серії «Розстріляне відродження» (автор Олександр Нем’ятий) та призабуті роботи 1920-21 років М.І. Струннікова, учня І.Ю. Репіна та приятеля Д.І. Яворницького, – автора відомих в Україні картин із життя запорозьких козаків.

Ми – частина історії України

Нащадок родини Епіків розповів про жорстку машину репресій 1930-40-х років, яка нещадно пройшлася по життю усіх членів родини поета-земляка Григорія Епіка. З доповідями виступили старший науковий співробітник музею-садиби Д. Яворницького Яна Тимошенко, поет Костянтин Дуб, письменник, журналіст, краєзнавець Микола Чабан, професор кафедри українознавства та іноземних мов Анатолій Поповський, а також працівники Дніпропетровського планетарію.

Останнім акордом експозиції була розповідь про «безсмертних»: про українську культуру за межами материкової України , про МУР (Мистецький український Рух» представники якого І. Багряний, У. Самчук, Ю. Клен, Яр Славутич, В. Домонтович (В. Петров, В. Бер) на шпальтах еміграційних видань, всупереч поневірянням, продовжували справу «ліквідованих» та новела про яскраву представницю Празької школи Галю Мазуренко, що в шістнадцять років відстоювала самостійність України у складі війська січових стрільців.

Курсанти отримали велике естетичне задоволення від відвідання виставки і висловили сподівання про подальші зустрічі з музеєм «Літературне Придніпров’я».

 

 


1 606