Протидія гендерному насильству: досвід Румунії

Новини університету

З метою ефективної реалізації проекту UNFPA, спрямованого на посилення системи запобігання та протидії насильству по відношенню до жінок на національному та місцевому рівнях, фонд народонаселення організував навчальну поїздку до м. Тиргу-Муреш (Румунія), серед запрошених у складі української делегації – завідувачка кафедри соціально-гуманітарних дисциплін ДДУВС Ірина Грицай.

Мета візиту – отримання досвіду та знань, необхідних для вдосконалення механізмів міжвідомчої взаємодії з питань попередження та реагування на насильство за ознакою статі на місцевому рівні.

Протидія гендерному насильству: досвід Румунії

Під час навчальної поїздки відбулася робоча зустріч із представниками місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування, префектом округу Лучіаном Гогою та головою Ради округу Тигру-Муреш Петером Ференком, які розповіли про діючу стратегію щодо попередження та реагування на насильство на місцевому рівні, участь міської влади у заходах, націлених на запобігання та протидію насильству за ознакою статі, а також про роботу спеціалізованих служб підтримки для постраждалих та кривдників.

Протидія гендерному насильству: досвід Румунії

Перед учасниками навчальної поїздки виступили представники Східноєвропейського інституту репродуктивного здоров’я з презентаціями концепцій міжвідомчого реагування та дій, спрямованих на запобігання гендерному насильству.

Також у рамках відрядження Ірина Грицай зустрілася зі старшим радником Національного агентства із забезпечення рівних прав жінок та чоловіків з Аурою Чіобану, яка розповіла про національні стратегії щодо попередження та реагування на насильство й агресію, законодавче забезпечення цієї діяльності у Румунії та процес гармонізації румунського законодавства після ратифікації Стамбульської конвенції. Ці питання обговорювалися й на зустрічі у Палаті депутатів Парламенту Румунії.

Під час візиту представники української делегації відвідали Консультаційний центр та притулок для жертв насильства та реабілітаційний центр для кривдників, де ознайомилися зі спеціалізованими послугами для постраждалих від насильства і кривдників, умовами їх утримання.

Отримані знання надзвичайно важливі для представників української делегації та будуть використовуватися у роботі координаційної ради з питань сімейної та ґендерної політики, попередження насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми при Дніпропетровській обласній державній адміністрації, а також у діяльності юридичної клініки «Істина» Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

 

 


1 131