Поліцейські готові протидіяти домашньому насильству на якісно новому рівні

Новини університету

Тренінг для мобільних груп із реагування та запобігання домашньому насильству «ПОЛІНА» пройшов у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. У рамках заходу 20 поліцейських із Дніпропетровської та Житомирської областей поділилися практичним досвідом та докладніше ознайомилися із нововведеннями до кримінального законодавства України.

Поліцейські готові протидіяти домашньому насильству на якісно новому рівні

Тренінг щодо питань запобігання та протидії домашньому насильству для мобільних груп із реагування на такі випадки проходив під егідою ОБСЄ. Його метою є надання необхідних знань щодо поняття домашнього насильства, форм, причин та проявів, а також інформування про перспективи взаємодії поліції з державними та недержавними організаціями в системі надання комплексної допомоги постраждалим особам.

Протягом тижня з поліцейськими працювали головний інспектор ДЗД Голови Національної поліції України Андрій Ткачов та старший викладач кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ДДУВС Микола Репан.

У рамках тренінгу поліцейські ознайомлюються зі змінами у Кримінальному кодексі України щодо виявлення та припинення домашнього насильства. Крім цього, вони відпрацьовують отримані навички в інтерактивній кімнаті на базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Дільничний офіцер поліції Житомирського відділу поліції старший лейтенант Анастасія Сіра зазначає:

«Ми заповнюємо бланк оцінки ризиків, а потім визначаємо, наскільки небезпечним є кривдник. Рішення залежить від того, яке домашнє насилля було скоєне щодо потерпілого: фізичне, економічне, сексуальне чи психологічне», – зазначає Анастасія Петрівна.

Поліцейські готові протидіяти домашньому насильству на якісно новому рівні

Відповідно до оновленого закону щодо протидії домашньому насильству, поліцейські, прибуваючи на місце подій, опитують потерпілих, заповнюють бланк оцінки ризиків, після чого вирішують, яке покарання застосувати до кривдника. Члени мобільних груп за необхідності вручають зловмиснику так званий «терміновий заборонний припис», строком від 1 до 10 діб. Вони також мають пояснити, як саме діють новації Кримінального кодексу України.

«Спрогнозувати на 100%, наскільки результативним виявиться новий закон, поки що важко, – розповідає дільничний офіцер поліції Дніпровського відділу поліції Микола Скрібіньков. – Особисто я вважаю, що це ефективний спосіб вирішення домашніх конфліктів. Часто по допомогу звертаються потерпілі від домашнього насилля, і все, що я міг зробити раніше – скласти протокол. Тепер кривдник отримує тимчасовий заборонний припис, і він сам має турбуватися про те, щоби протягом вказаного строку не потрапляти на очі потерпілим».

Поліцейські готові протидіяти домашньому насильству на якісно новому рівні

У рамках тренінгу відбулося також обговорення психологічних аспектів домашнього насильства, а також відпрацювання техніки надання первинної домедичної допомоги.

Після завершення тренінгу поліцейські пройшли заключне тестування та отримали сертифікати.

Поліцейські готові протидіяти домашньому насильству на якісно новому рівні

 

 


969