Обмін досвідом з питань захисту ВПО Чорногорії та Боснії і Герцеговині

Новини університету

Протягом 3-11 листопада 2018 року представники ДДУВС у складі делегації від України взяли участь в реалізації Проекту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень» у рамках робочої поїздки до Черногорії та Боснії і Герцоговини – балканських держав, які зіткнулися з проблемою вимушеного переселення.

Обмін

Мета поїздки – дослідження політики і практики соціального захисту внутрішньо переміщених осіб (ВПО), забезпечення довготривалих рішень на національному і місцевому рівнях.

У складі делегації – співробітники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Міністерства соціальної політики України, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Представник Президента України в АРК Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, представники Координаційного центру з надання правової допомоги, Донецької обласної державної адміністрації, Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Луганської обласної державної адміністрації, Маріупольської міської ради, Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Навчально-наукової лабораторії дослідження проблем ВПО та забезпечення гендерної рівності, Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України та ін.

Проректор ДДУВС, доктор юридичних наук, професор Лариса Наливайко та завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, кандидат юридичних наук, доцент Ірина Грицай у складі делегації представляли Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ та Навчально-наукову лабораторію дослідження проблем ВПО та забезпечення гендерної рівності.

Обмін досвідом з питань захисту ВПО Чорногорії та Боснії і Герцеговині

5 листопада у Подгориці (Чорногорія) відбувся офіційний прийом делегації та оглядовий семінар, де учасників вітали менеджер проекту Ради Європи Меліса Весович, голова Офісу програм Ради Європи у Подгориці Анжела Лонго та консультант Ради Європи Мілан Радович.

Радник міністра праці та соціального благополуччя Чорногорії Будімірка Джуканович представила Регіональну житлову програму.

Обмін досвідом з питань захисту ВПО Чорногорії та Боснії і Герцеговині

Обмін досвідом з питань захисту ВПО Чорногорії та Боснії і Герцеговині

Особливу увагу в порядку денному було приділено питанням впровадження Регіональної житлової програми, ініційованої «країнами-партнерами» Боснією та Герцеговиною, Хорватією, Чорногорією та Сербією (яка, зокрема, підтримується Європейським Союзом, УВКБ ООН, ОБСЄ, Сполученими Штатами Америки та адмініструється Банком розвитку Ради Європи).

Українська делегація здійснила візит до найбільшого на Балканах містечка для переселенців Коник, де живуть роми з Косово. Відбулися зустрічі з представниками Червоного Хреста, Неурядової Організації «Ювентас», директоратом Міністерства праці та соціального благополуччя, заступником омбудсмена, суддями Конституційного суду Республіки Чорногорія, фахівцями Міністерства з прав людини і біженців, Міністром юстиції федерації Боснії і Герцеговини.

7-8 листопада українська делегація перемістилась до Боснії і Герцеговини, де також відвідала локацію проживання ВПО в місті Зениці.

Обмін досвідом з питань захисту ВПО Чорногорії та Боснії і Герцеговині

Важливість обміну досвідом щодо особливостей урядових політик, спрямованих на підтримку ВПО, неможливо переоцінити, оскільки в Україні лише триває процес інтеграції цієї категорії громадян в територіальні громади, які, на жаль, поки що не готові сприяти вирішенню їх соціальних проблем. Візит надав можливість учасникам делегації в реальних умовах спостерігати проблеми громадян, які зазнали внутрішнього переміщення.

«Міжнародні партнери високо оцінили діяльність Навчально-наукової лабораторії дослідження проблем ВПО та забезпечення гендерної рівності. Крім цього, було визначено можливості міжвідомчої та академічної співпраці у сфері надання правової допомоги і прийняття рішень на національному та місцевому рівнях», – зазначила Лариса Наливайко.

Обмін досвідом з питань захисту ВПО Чорногорії та Боснії і Герцеговині

 

 


923