Бурульки падають на голову. Експерти ДДУВС надають юридичну консультацію

Новини університету

Внаслідок температурних перепадів на дахах будинків, виступаючих частинах будівель і на великих деревах масово утворюються крижані бурульки. Падіння снігу або льоду з даху може привести до сильного удару або струсу мозку перехожих. Вгадати той самий момент, коли бурулька вирішить, що висіти їй набридло, абсолютно неможливо. І сьогодні у рубриці «Коментар юриста» ми розберемо саме один із таких випадків.

Бурульки падають на голову. Експерти ДДУВС надають юридичну консультацію

28-річна мешканка Дніпра Світлана звертається до фахівців ДДУВС з такою проблемою:

«Вітаю! Що робити, якщо на голову впала бурулька? Нещодавно чекала біля магазину на свою подругу, коли все раптово й сталося. У результаті маю набряк та синці на пів обличчя, про головну біль взагалі мовчу. Куди звертатися по допомогу, а найголовніше – як мені довести провину власників закладу? До речі, ніяких застережливих знаків біля будівлі не було».

Ситуацію коментує доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ДДУВС Віта Кононець:

Бурульки падають на голову. Експерти ДДУВС надають юридичну консультацію

Відповідно до ч.1 ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі, особою, яка її завдала.

Оскільки підприємство, в даному випадку магазин, є суб’єктом у сфері благоустрою, то власник має забезпечити належний стан магазину та прилеглої до нього території, а саме в зимовий період часу прибирати лід та бурульки, які можуть зашкодити здоров’ю громадян. Підприємець зобов’язаний (ст.17) утримувати в належному стані об’єкти благоустрою, що перебувають у його власності або користуванні. Відповідальність передбачена ст. 42 «Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

Якщо ви стали жертвою падіння бурульки – принцип отримання відшкодування передбачає наявність доказів, якими є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Перше, що ви маєте зробити – сфотографувати дах, із якого на вас упала бурулька. Якщо є свідок – запитайте, чи зможе він дати свідчення або хоча б візьміть у нього номер телефону. Далі в травмпункті вкажіть місце інциденту. Також варто зробити медичне обстеження, аби визначити ступінь тяжкості тілесних ушкоджень. Якщо травму можна кваліфікувати «більш, ніж легкого ступеня» – швидка допомога по факту заподіяння травми зобов’язана повідомити поліцію.

У зв’язку з цим, справа про травмування бурулькою льоду підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України.

Власник магазину та території біля нього є відповідачем, який зобов’язаний відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та Правил благоустрою територій міста прибрати лід та бурульки. У даному випадку така бездіяльність призвела до травмування, що є підставою для покладення на відповідача обов’язку з відшкодування завданої майнової та моральної шкоди, визначеної з урахуванням вимог розумності та справедливості в судовому порядку.

 

 


1 861