Дитина та Інтернет: поради батькам

Новини університету

Все частіше батьки та педагоги говорять про негативний вплив Інтернету на психоемоціний та фізичний стан здоров’я школярів і сходяться на думці, що він більшою мірою відволікає, ніж навчає. Про те, які небезпеки таїть для вашої дитини всесвітня павутина, і як уникнути можливих неприємностей – читайте далі коментарі викладачів Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

До переліку інтернет-загроз відносять:

– комп’ютерну залежність;

– розходження між реальним «я» і своїм інтернет-образом;

– доступ до небажаного контенту (дорослий контент);

– інтернет-шахрайство;

– зараження комп’ютера шкідливим програмним забезпеченням;

– онлайн насильство.

Дитина та Інтернет: поради батькам

Олександр Махницький, старший викладач кафедри економічної та інформаційної безпеки ДДУВС – про правильну поведінку та безпечне користування сучасними інтернет-технологіями:

Дитина та Інтернет: поради батькам

«Хочу порадити батькам звернути увагу на те, як проводять вільній час їхні діти. Якщо це не обмежене сидіння перед монітором комп’ютера чи постіне проводження часу з планшетом у руках – це вже тривожний дзвінок. Звичайно, сьогоденність така, що ми не можемо повністю «відібрати» у дітей інтернет, але контролювати їхні дії там просто зобов’язані.

У всіх приладах, на якій би платформі вони не працювали, є функція «Батьківський контроль». У пристроях iPhone, iPad та iPod touch за допомогою параметру «Обмеження конфіденційності та контенту» для функції «Екранний час» можна блокувати або обмежувати доступ до певних програм і функцій. На пристроях з ОС Android з 2018 року стало доступним офіційне оновлення батьківського контролю «Google Family Link». Такі інтегровані сервіси дають можливість дорослим контролювати здійснення покупок у мережі, а також установлювати вікові обмеження на YOUTUBE та інших сервісах.

Особисто ж від себе хочу порадити батькам, проводити якомога більше часу разом зі своїми дітьми, адже жодна комп’ютерна гра не замінить живого спілкування у колі родини».

Фахівець відділення психологічного забезпечення ДДУВС Ірина Фролова вважає, що найважливішими аспектами у відносинах між дитиною та батьками є довіра та дружба:

Дитина та Інтернет: поради батькам

«Якщо ваша дитина активно використовує соціальні мережі, станьте її другом там, заглядайте час від часу на сторінку, перевіряйте друзів, інформацію, яку вона викладає, групи, до яких вступає. Зверніть увагу на тих осіб, які стежать за сторінкою вашого сина чи доньки, якщо серед них є підозрілі – відправте їх до чорного списку.

Проте і не зловживайте контролем: не потрібно лайкати кожен пост, викладати фото разом із вами, які не подобаються вашому чаду. Коли підліток розуміє, що за ним чи нею стежать – закривається ще більше. Якщо у вас хороший контакт із дитиною, є спільні інтереси, і ви цікавитеся її життям, досить буде ненав’язливого контролю за її «віртуальним світом».

Якщо ж вашій дитині надходять повідомлення з погрозами, краще їх ігнорувати. В соціальних мережах є така опція як «бан»: можна поскаржитися адміністрації, і агресора заблокують. У більш складних випадках необхідно робити скриншоти повідомлень із погрозами чи образами та звернутися з ними до поліції.

А ще повсякчас виховуйте у дитині впевненість у собі. Демонстрація та усвідомлення своїх сильних сторін не дозволить стати жертвою кібербулінгу. Поясніть, що той, хто поважає себе, сам заслуговує на повагу».

 

 


2 241