Боротьба з домашнім насиллям набирає обертів

Новини університету

Сьогодні у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ завершився фінальний тренінг з питань запобігання та протидії домашньому насильству «ПОЛІНА». 20 поліцейських з Одеси ознайомлювалися з новаціями у Кримінальному законодавстві України та відпрацьовували новий закон на практиці.

Боротьба з домашнім насиллям набирає обертів

Метою тренінгу стало засвоєння правоохоронцями необхідних знань щодо поняття домашнього насильства, його форм, причин та проявів. Окрім цього, поліцейські вивчали психологічні аспекти явища та опановували систему надання комплексної допомоги постраждалим. Не залишилися осторонь і стосовно питань взаємодії поліції з іншими державними та недержавними організаціями щодо протидії насиллю в сім’ї.

Серед спікерів тренінгу – головний інспектор Департаменту забезпечення діяльності Голови Національної поліції України Андрій Ткачов, старший викладач кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ДДУВС Микола Репан, а також старший інспектор з особливих доручень відділу зв’язків з громадськістю Департаменту патрульної поліції НПУ Олена Дашутіна.

У рамках тренінгу патрульні, ювенальні та дільничні офіцери поліції докладно опрацювали зміни в Кримінальному кодексі України щодо виявлення та припинення домашнього насильства. Отримані навички представники мобільних груп застосували в інтерактивній кімнаті Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. У ході змодельованої ситуації поліцейські вчилися здійснювати оцінку ризиків та за необхідності вручати кривднику так званий «терміновий заборонний припис».

Боротьба з домашнім насиллям набирає обертів

«Завдяки заняттям, які проводилися в інтерактивній кімнаті ДДУВС, ми мали змогу розібрати всі аспекти нового законодавства, в тому числі, складання термінового заборонного припису. Тепер ми здатні захистити осіб, які потерпіли від домашнього насилля, та запобігти більш тяжким наслідкам. Особисто я впевнений, що такий механізм роботи є досить дієвим», – розповів заступник командира взводу Управління патрульної поліції в Дніпропетровській області Денис Денисенко.

Як зазначає головний інспектор ДЗД Голови НПУ Андрій Ткачов, в 2018 році в Національній поліції України зареєстровано 115 473 заяви про факти вчиненого насильства в сім’ї.

Боротьба з домашнім насиллям набирає обертів

«Домашнє насилля розповсюджене у всьому світі. Розбіжності в тому, як цю проблему вирішують у різних країнах. Новий закон передбачає якісно нові стандарти допомоги постраждалим – можливість отримання безкоштовної вторинної юридичної допомоги, соціальних, психологічних та медичних послуг. Це також нові стандарти захисту постраждалих, терміновий захисний припис від поліції та обмежувальний припис від суду. Новий закон посилює відповідальність за насильство та заганяє агресора в чіткі рамки. Тепер будь-яке порушення передбачає відповідальність, в тому числі й кримінальну», – підкреслив Андрій Ткачов.

У ході тренінгу з протидії домашньому насильству правоохоронці мали змогу змоделювати судовий процес у спеціально облаштованій залі судових засідань Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. Саме тут поліцейські разом із діючим суддею та викладачами інсценували розгляд справи щодо скоєння домашнього насильства.

Боротьба з домашнім насиллям набирає обертів

Нагадаємо, що в ДДУВС завершився тренінг для мобільних груп із реагування та запобігання домашньому насильству «ПОЛІНА». З початку року в закладі вищої освіти підготували 100 поліцейських з Одеси, Харкова, Дніпра, Запоріжжя, Слов’янська, Маріуполя та Краматорська.

Боротьба з домашнім насиллям набирає обертів

 

 


1 321