Тарас Шевченко – співець української нації

Новини університету

До 205 річниці від дня народження великого Кобзаря кафедра українознавства та іноземних мов Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ провела літературну вікторину «Тарас Шевченко – співець української нації».

У заході взяли участь здобувачі вищої освіти усіх факультетів навчального закладу. Оцінювало захід компетентне журі: доктор філологічних наук, професор кафедри українознавства та іноземних мов Анатолій Поповський та фахівець відділення методичного забезпечення навчального процесу навчально-методичного відділу Світлана Мазур.

Тарас Шевченко – співець української нації

Організатор заходу ‒ старший викладач кафедри українознавства та іноземних мов ‒ Алла Подворчан розповіла про те, що постать Тараса Шевченка в українській національній науці, мистецтві, культурі, навіть політиці завжди залишається актуальною, і кожне нове покоління намагається осмислити, прийняти, залучити його у свій світ, залежно від викликів свого часу. Це щоразу актуалізує зацікавлення і особистістю самого Шевченка, і його творчістю, а також його мовою, що вийшла далеко за персональний стиль письменника і стала мовним кодом цілої нації.

Тарас Шевченко – співець української нації

Учасники декламували поезії Кобзаря, підготували презентації до виступів команд, активно брали участь у всіх конкурсах, які виявили знання біографії та творчості Тараса Шевченка, спроможність курсантів працювати в групах, а також визначити їх індивідуальні здібності у професійному спілкуванні на рівні перевірки техніки читання й ораторських здібностей, креативності подання матеріалу.

Тарас Шевченко – співець української нації

Учасники ознайомились із незвичним поглядом сучасних художників на зображення Кобзаря, яке робить його ближчим до сьогодення та зрозумілішим сучасній молоді. Художники зображуть поета в різних образах поп-культури: супергероя, будди, Елвіса, рок-зірки та космонавта.

Тарас Шевченко – співець української нації

На заході лунали пісні сучасних виконавців (Ірини Білик, Андрія Кузьменка (Кузьми), Марії Бурмаки, гуртів «Тартак», «Кому вниз», «Fata morgana», «Гайдамаки», «Kozak System») на слова великого Генія.

Переможцями стала команда факультету підготовки фахівців для органів досудового розслідування «Козаки».

Тарас Шевченко – співець української нації

 

 


695