Взаємодія заради безпеки

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбувся навчальний тренінг для поліцейських – представників груп швидкого реагування з усього регіону. Поліцейські разом із соціальними працівниками та психологами вчилися злагодженій взаємодії задля надання більш якісної допомоги постраждалим від насильства в сім’ї.

Серед спікерів – психолог мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі Вікторія Коваленко, заступник начальника відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Третього дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Юхименко, начальник відділу організаційно-правової роботи Дніпропетровського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Борощук, а також старший викладач кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ДДУВС Микола Репан.

Взаємодія заради безпеки

Учасники тренінгу обговорили цілу низку проблемних питань, пов’язаних із алгоритмом дій поліцейського, який першим приїжджає на виклик, зокрема, більш детально зупинилися на питанні взаємодії працівників правоохоронних органів з державними та недержавними організаціями в системі надання комплексної допомоги постраждалим від насильства в сім’ї особам.

Взаємодія заради безпеки

Однією із таких організацій є мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Такі бригади завдяки плідній співпраці Фонду ООН у галузі народонаселення, Міністерства соціальної політики та міжнародних донорів, успішно працюють у 10 регіонах України. На Дніпропетровщині вони є у Дніпрі, Кривому Розі, Нікополі, Кам’янському та Павлограді.

Взаємодія заради безпеки

«Ми проводимо профілактичну, просвітницьку роботу, як з жертвами, так і з агресорами, спілкуємося з їхніми родичами. Надаємо психологічну допомогу. Повідомляємо про випадки насильства представників правових та соціальних служб. Тобто намагаємося зробити все від нас залежне, аби жертви не залишалися наодинці зі своїми проблемами», – розповіла психолог мобільної бригади із Кам’янського Вікторія Коваленко.

Взаємодія заради безпеки

Зокрема, викладач кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ДДУВС Микола Репан закликав поліцейських до співпраці з усіма існуючими суб’єктами соціально-психологічної допомоги. «Можливо, кожна ваша ініціатива – це лише маленька краплинка у загальному алгоритмі дій. Але від тієї краплинки залежить чиєсь життя, чиясь доля. Переконаний, що всі разом ми можемо докорінно змінити ситуацію, принаймні, знайдемо дійсно дієві способи захисту жінок та дітей і не залишимо їх наодинці зі своїм страхом», – зазначив Микола Іванович.

Взаємодія заради безпеки

Про основні функції Третього дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у контексті протидії насильства у сім’ї розповіла заступниця начальника відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Анастасія Юхименко.

Взаємодія заради безпеки

«Станом на 10 вересня всього 124 людини, які стали жертвами домашнього насильства, звернулися до нашого центру за безкоштовною правовою допомогою. Це через низьку інформованість населення. Хочу звернутися до поліцейських, які приїжджають першими на виклик, щоби вони не акцентували увагу тільки на собі, на тих повноваженнях, які їм надані, щоби вони інформували жінок, куди і до кого їм звертатися далі за правовою і психологічною допомогою», – закликала спікер.

Взаємодія заради безпеки

В інтерактивній кімнаті поліцейські разом зі спікерами, соціальними працівниками та психологами, відпрацювали змодельований сценарій конфлікту у сім’ї, після чого вибудували спільний алгоритм дій, який надалі зможуть використовувати у своїй практичній повсякденній діяльності.

Взаємодія заради безпеки

 

 


851