ДДУВС долучився до форуму, присвяченому гендерній рівності

Новини університету

У Києві відбувся форум «Подвиг не знає статі» за ініціативи Міністерства внутрішніх справ України та за підтримки ООН Жінки в Україні (UN Women Ukraine). Його мета – розповісти про досягнення сектору безпеки, які зроблені в напрямку забезпечення рівних прав та можливостей для жінок та чоловіків – гендерної рівності.

Форум розпочався з вітальних слів з нагоди Дня захисника України та відзначення героїчних вчинків. Також, було презентовано ролик «Я виходжу з тіні» за участю офіцерів Нацгвардії. Модератор заходу – заступник Міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук.

У межах форуму відбулось три секції, кожна з яких присвячена досвіду гендерних перетворень: «Історія досягнень та руйнувань стереотипів у секторі безпеки (модератор – Кристина Матурян)»; «Міжнародний досвід країн, що мають високий показник репрезентації та участі жінок у досягненні миру та безпеки (модератор – Денис Ленець)»; «Піч-о-пліч на захисті країни (модератор – Ірма Вітовська-Ванца)».

Участь у форумі взяли: заступники Міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук та Катерина Павліченко, Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції КМУ України Дмитро Кулеба, очільниця Офісу ООН Жінки в Україні Анастасія Дівінська, Голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков, Голова Консультативної місії ЄС в Україні Антті Юхані Хартікайнен, представник Генсека НАТО з питань жінок, миру, безпеки Клер Хадчінсон, гендерна радниця Консультативної місії ЄС Агата Шиманська, Урядова уповноважена з питань гендерної політики КМУ Катерина Левченко, українська акторка театру та кіно, продюсерка, громадська діячка, Заслужена артистка України Ірма Вітовська, Народні депутати України, військовослужбовці та ветерани АТО, правоохоронці і надзвичайники, громадські діячі, науковці, ЗМІ та ін. У заході брали участь представники США, Канади, Швеції, Норвегії.

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ представляли проректор Лариса Наливайко, професор кафедри загальноправових дисциплін, заступник Голови Дніпропетровської ОДА Ірина Грицай та доцент кафедри загальноправових дисциплін Ольга Чепік-Трегубенко.

На заході стало відомо, що скоро у секторі безпеки та оборони буде створений Центр гендерних компетенцій, який системно впроваджуватиме стандарти рівності чоловіків та жінок в одностроях. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба.

Цікаві доповіді і життєві історії, міжнародний досвід і практичні поради – дискусійні панелі закінчились загальним підведенням підсумків та визначенням пріоритетних напрямків роботи.

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ є активним суб’єктом забезпечення гендерної рівності і недискримінації. ВУЗ займає чільне місце в системі гендерної політики Міністерства внутрішніх справ, долучається до всіх урядових і громадських ініціатив, усвідомлюючи сутність такої соціальної проблеми.

 

 


1 391