У ДДУВС відбулась Міжнародна антикорупційна конференція

Новини університету

15 листопада у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Дискусійні питання застосування антикорупційного законодавства», організована зусиллями Громадської ради при МВС України та громадської спілки «Центр запобігання та протидії корупції».

До науково-практичного заходу долучилися близько 200 учасників, це представники Громадської ради при МВС України, Вищого антикорупційного суду, Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України, Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Головних управлінь Національної поліції у Дніпропетровській, Запорізькій та Закарпатській областях, Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій, Головного управління державної міграційної служби, Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, Дніпропетровського окружного адміністративного суду, прокуратури, громадських організацій та наукових установ з Казахстану, Польщі та Литви.

У ДДУВС відбулась Міжнародна антикорупційна конференція

На початку заходу проректорка університету, докторка юридичних наук, професорка, Заслужена юристка України Лариса Наливайко зазначила, що проблема корупції стала чи не найнагальнішою серед тих, що непокоять суспільство й перешкоджають економічному розвитку країни.

У ДДУВС відбулась Міжнародна антикорупційна конференція

«Сьогоднішній захід має на меті об’єднати зусилля науковців, практиків та інституцій громадянського суспільства задля створення ефективної системи протидії цьому явищу. Результатом конференції стануть рекомендації у вигляді резолюції, які, ми сподіваємося, будуть корисними і для законотворчої системи, і для державних інституцій», – зазначила Лариса Романівна та побажала всім учасникам конференції плідної роботи, конструктивного діалогу та результативних напрацювань.

У ДДУВС відбулась Міжнародна антикорупційна конференція

Голова Громадської ради при МВС України, голова громадської спілки «Центр запобігання та протидії корупції», радник міністра внутрішніх справ, член колегії МВС України, доктор філософії з права Володимир Мартиненко відмітив, що корупція в Україні займає величезне місце серед тих проблем, які не дають рухатися країні до цивілізованого розвитку. «Наша мета – об’єднати наукові розробки, практичний досвід, у тому числі і міжнародний, задля того, щоби корупцію в Україні подолати. У нашій країні створено декілька нових антикорупційних інституцій, вони працюють, вони показують результати, але, як показує практика, ці результати не досить ефективні. Тому сьогодні ми маємо напрацювати більш дієвий механізм відносно застосування антикорупційного законодавства, створити рекомендації, які в подальшому можна буде використовувати в законотворчому процесі», – підкреслив радник міністра внутрішніх справ.

У ДДУВС відбулась Міжнародна антикорупційна конференція

У свою чергу заступниця голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ірина Грицай відмітила, що сьогодні Дніпропетровщина є лідером серед інших областей за багатьма показниками, а саме за темпами впровадження реформи децентралізації, залучення іноземних інвестицій, розвитку транспортної, соціальної інфраструктур та бізнесу.

У ДДУВС відбулась Міжнародна антикорупційна конференція

«Для наших іноземних партнерів та інвесторів надзвичайно важливим є розуміння прозорості та недопущення будь-яких проявів корупції. Адже ми знаємо, що наш внутрішній ворог – це корупція і лише спільними зусиллями науковців, практиків та громадянського суспільства ми зможемо цього ворога подолати», – переконана заступниця губернатора.

У ДДУВС відбулась Міжнародна антикорупційна конференція

Перший заступник прокурора Дніпропетровської області, старший радник юстиції, Почесний працівник прокуратури України Роман Сосков закликав науковців, учасників конференції, донести до законотворчих органів те, чого не в змозі зробити представники правоохоронних органів, а саме вибудовувати антикорупційне законодавство таким чином, щоби не допускати виникнення причин корупційних проявів у суспільстві: приймати на роботу до державних установ зацікавлених та вмотивованих спеціалістів, створити стимули до заміщення державних посад непідкупними особами шляхом формування антикорупційної суспільної свідомості.

У ДДУВС відбулась Міжнародна антикорупційна конференція

Під час роботи конференції у своїх доповідях учасники заходу розглядали різні аспекти запобігання та протидії корупції, відзначили вагому роль громадянського суспільства та засобів масової інформації у запобіганні корупції та боротьбі з її проявами.

У ДДУВС відбулась Міжнародна антикорупційна конференція

У ході дискусії розглядалися питання зарубіжного досвіду протидії корупції в умовах глобалізованого суспільства, особливості застосування норм Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також особливості застосування норм Кримінального кодексу у вітчизняній та міжнародній практиці. Зокрема, Президент фонду Академії наукових, академічних здібностей та обміну (Республіка Польща) Рафал Лізут та головний науковий співробітник Академії правоохоронних органів при Генеральній прокуратурі Республіки Казахстан Талгат Маханов у своїх виступах поділилися досвідом Польщі та Казахстану, які також пройшли складний шлях боротьби з корупцією.

У ДДУВС відбулась Міжнародна антикорупційна конференція

 

 


1 646