«Життя людини – найвища цінність»: курсанти ДДУВС допомогли постраждалому у ДТП

Новини університету

Вони обрали професію правоохоронця, розуміючи, що це не тільки підтримувати правопорядок та діяти в рамках законності. Це також моменти, коли треба прийняти рішення блискавично. Коли відключаються емоції і ти просто робиш те, що повинен. Часто забуваєш про власні справи і про свою безпеку.

«Життя людини – найвища цінність»: курсанти ДДУВС допомогли постраждалому у ДТП

Так зробили і курсанти факультету підготовки фахівців для підрозділів кримінальної поліції Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Ранок, 06.30. Олег Манойло і Тетяна Біденчук – курсанти 4 курсу, їхали маршрутним таксі до університету. Через годину ранкове шикування, перевірка, потім заняття. Аж раптом – важкий поштовх, авто різко звертає на узбіччя вулиці Передової, а водій починає чимдуж гатити по керму і галасувати.

Паніка поширюється на всіх, і через мить пасажири вже поспішають вийти із салону маршрутного таксі. На дорозі, прямо посеред пішохідного переходу лежить непритомний чоловік. Його збив водій, коли той намагався перебігти дорогу та встигнути зупинити транспорт.

«Половина пасажирів пішла до найближчої зупинки, яка була просто поряд, а інші стояли і мовчки спостерігали, дехто знімав на телефон. Ми з Олегом підбігли до потерпілого, я перевірила, чи є дихання і попросила, щоби викликали швидку. Але ніхто не реагував. І тоді Олег подзвонив медикам, а я викликала поліцію. У мене особисто тієї миті майнула лише одна думка: чому ніхто нічого не робить?» – розповідає Тетяна Біденчук.

Дівчина порадила водію загородити місце події так, щоби не спровокувати аварійну ситуацію, і той розставив навколо дорожні аварійні знаки. Після цього курсанти вирішили подзвонити викладачу кафедри тактико-спеціальної підготовки Івану Кондратенку. Працівник ДДУВС, інструктор із тактичної медицини, відразу ж узявся допомогти, по телефону надав рекомендації майбутнім правоохоронцям.

Курсанти підняли потерпілого у стабільне бокове положення, той приходив до тями, але почав закочувати очі. Майбутні поліцейські підтримували його, продовжували розмовляти з ним, щоби не втратив знову свідомість. Юнак почав різко підводитися, але ходити майже не міг. Курсанти підтримали його і відвели на узбіччя, допомогли присісти та дочекалися разом приїзду швидкої. Тетяна Біденчук навіть взяла телефон потерпілого та подзвонила його мамі, щоби пояснити ситуацію.

«Життя людини – найвища цінність»: курсанти ДДУВС допомогли постраждалому у ДТП

Олег Манойло розповідає: до приїзду швидкої постійно були поряд із потерпілим.

«Життя людини – найвища цінність, тому я навіть не думав залишати хлопця у такому стані. Звичайно, відразу відчув розгубленість, але потім згадав, чому нас учили в університеті, як діяти в таких ситуаціях», – зазначив курсант ДДУВС.

Як зауважує лікарка швидкої допомоги Тетяна Гасенко, у постраждалого діагностували закриту черепно-мозкову травму середньої тяжкості. Його доставили в місцеву лікарню.

«Курсанти – молодці, що не пройшли повз і зробили все необхідне: допомогли постраждалому та викликали поліцію і швидку. До того ж, правильно вчинили, що сповістили про випадок матір хлопця», – підкреслила Тетяна Леонідівна.

 

 


1 032