Крок до мрії

Новини університету

Стати професіоналами готовими захищати права і свободи громадян нашої держави, – щороку свою мету в стінах Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ реалізовують сотні курсантів.

Вже багато років кожного серпня з великим хвилюванням я вдивляюсь в очі наших «першачків» і намагаюсь у них розгледіти майбутніх офіцерів поліції. Але кожного разу бачу стривожені погляди юнаків та дівчат, які тільки вчора закінчили школу та зробили свій перший важливий вибір – свою професію, своє майбутнє.

Хтось його робив, чітко усвідомлюючи, що це за професія і чого вона вимагатиме від них, бо вони виросли в сім’ї працівників органів внутрішніх справ. Вони з дитинства бачили на прикладі батьків, як це – бути майже цілодобово на стражі закону і кожної миті бути готовим захистити людину або надати допомогу. Вони – діти офіцерів, і цілком зрозуміло їхнє бажання продовжувати справу батьків – стати професіоналами як батьки, готовими захищати права і свободи громадян нашої держави.

Бачила я очі й тих хлопців та дівчат, які зробили свій вибір, тому що їх мрія – вибудовувати правову, вільну та сильну державу. І саме вони своїм наполегливим навчанням, а потім відданим служінням народу України матимуть змогу будувати омріяну країну.

Крок до мрії

З трепетом в серці я спостерігала за ними перші два тижні, коли вони проходили так званий «курс молодого бійця». Дивовижним є перетворення цих юнаків та дівчат саме в ці перші тижні.

Два тижні вони з шостої ранку до десятої вечора крокують в строю, вчать статути Національної поліції, намагаються зрозуміти, що це – наряд, служба, стройова, тактична чи вогнева підготовка. А вже першого вересня на очах всього колективу університету ці дівчата та юнаки у супроводі університетського оркестру урочистим маршем, карбуючи крок, проходять повз своїх батьків, які з гордістю розуміють – їхні діти майбутні поліцейські.

Попереду у них роки навчання, але перший крок до своєї мрії вони зробили саме тут, на плацу, під звуки бравурного маршу.

Крок до мрії

Урочистості позаду і почалося навчання. Упродовж чотирьох років наші викладачі вчать майбутніх правоохоронців розуміти особливості обраної професії. Дають ґрунтовні теоретичні знання з усіх галузей права, оскільки неможливо захищати права людини, не розуміючи їхньої сутності, природи, закономірностей виникнення та розвитку. В університетських лабораторіях курсантів вчать оглядати місце події, робити фототаблиці, відбирати зразки відбитків пальців та долонь, складати процесуальні документи, дотримуючись вимог чинного законодавства щодо охорони прав і свобод людини. На полігонах та в інтерактивній кімнаті викладачі разом з працівниками Національної поліції роз’яснюють особливості слідчих та оперативно-розшукових дій. Це лише мала дещиця того обсягу правничих знань та практичних навичок, які отримують курсанти за весь період навчання в нашому університеті.

Крок до мрії

Специфічною є підготовка курсантів до майбутньої професійної діяльності, яка охоплює медичний, вогневий, тактичний та фізичний напрями. Саме ці дисципліни формують у курсантів готовність до майбутньої професійної діяльності поліцейського: тренують витривалість організму для постійних фізичних навантажень, підвищують психологічну стійкість, виробляють гарну реакцію та вчать ухвалювати рішення у ситуаціях, максимально наближених до реальної поліцейської роботи.

Враховуючи розширення міжнародного співробітництва правоохоронних органів різних країн світу, знання іноземної мови дає поліцейському великі переваги в сучасному світі, де спілкування іноземними мовами та обробка величезних обсягів інформації набуває все більшого значення. Тому курсанти впродовж всього навчання поглиблено вивчають англійську мову, це дає змогу на старших курсах отримувати можливість навчатися у поліцейських академіях країн Європейського Союзу, з якими університет уклав угоди про співробітництво та академічні обміни.

Крок до мрії

Поряд з класичними лекціями заняття проводяться у формі ділових ігор, тренінгів. Саме на цих заняттях курсанти можуть спробувати себе у ролі слідчого та у складі слідчо-оперативної групи виїхати на місце події або у ролі експерта-криміналіста з криміналістичною валізою шукати відбитки пальців в автівці.

Поряд з навчанням курсанти беруть участь у конкурсах наукових робіт та фестивалях талантів, несуть службу та заступають на охорону публічного порядку під час масових заходів. Пліч-о-пліч з офіцерами поліції вони забезпечують спокій та безпеку на вулицях нашого міста.

Але час швидкоплинний. Позаду лекції, заліки та екзамени, практики та стажування. Знов на університетському плацу лунають звуки маршу, і вчорашні юнаки та дівчата, в очах яких я бачила тривогу та розгубленість, вишикувались для прощального урочистого проходження повз університетського прапору та викладачів, які віддали їм частку серця, безцінні знання та досвід. Саме їм присвячений цей урочистий марш.

І кожного разу у мене на очі навертаються сльози, коли я бачу над строєм монети, які випускники кидають у небо, щоби повернутися в альма-матер.

 

 


1 004