Документальне кіно як напрям правової освіти у ДДУВС

Новини університету

Члени наукового гуртка кафедри гуманітарних дисциплін та психології поліцейської діяльності ДДУВС долучились до перегляду документальних фільмів та суспільних дискусій у рамках 17-ого Міжнародного кінофестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA.

Документальне кіно як напрям правової освіти у ДДУВС

Керівниця гуртка, доцентка кафедри Ганна Стояцька заохочує курсантів обирати фільми тієї тематики, яка є найближчою до їхнього майбутнього професійного напряму. До того ж онлайн-формат дозволяє молоді ставити питання спікерам безпосередньо під час обговорень у прямому ефірі, адже мета фестивалю – сприяти дотриманню й захисту прав людини та основоположних свобод, утвердження розуміння людської гідності як найвищої цінності, підвищення рівня громадянської активності в Україні.

Ганна Стояцька розповідає: на сторінці наукового гуртка кафедри у системі Moodle курсанти активно обговорюють побачене і почуте та висловлюють своє ставлення до тих чи інших подій.

Наразі жваве обговорення викликали події, спрямовані на запобігання булінгу та організовані спільно зі Службою освітнього омбудсмена України, зокрема «Кампанія проти кібербулінгу. Історії успішної протидії».

Документальне кіно як напрям правової освіти у ДДУВС

Курсантам такий напрям саморозвитку неабияк сподобався.

«Ми не вміємо відділяти факти від власних оцінок, ми звикли вважати нормою те, що є насправді порушенням людських прав, а коли хтось починає боротись з нормою, з тим, з чим всі змирились, нам така людина здається диваком. Хоча насправді беззаперечною нормою має стати повага і захист людських прав» – зазначає курсантка факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності Оксана Павелко.

«Страшно навіть уявити масштаби проблеми, скільки на сьогодні є осіб, що потерпають від порушення власних прав та соромляться розповісти про це, поділитися переживаннями через страх бути осміяним або страх поширення цієї інформації», – підкреслює курсант факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності Дмитро Федорцов.

Освіта у рамках міжнародного кінофестивалю продовжується. Надалі курсанти планують зосередити увагу на вивченні таких тем як світова премʼєра проєкту Babylon’13 «War Note», сюрреалістична подорож до фронтової лінії війни з Росією; круглий стіл проєкту «Шерифи для нових громад»; дискусія «Насильство в сімʼї: як допомогти дітям?» тощо.

Члени гуртка вирішили також підтримати ініціативу керівниці та створити в університеті осередок DOCUDAYS UA – Кіноклуб медіа-просвіти. Мережа таких кіноклубів створюється з метою здійснення правової освіти та популяризації документального кіно. За словами організаторів фестивалю, саме за допомогою фільмів та освітніх методологій DOCUDAYS активізується діалог про права людини в українському суспільстві та формується розуміння людської гідності як найвищої цінності.

Кінофестиваль триватиме до 3 травня.

Подробиці – https://docudays.ua/

 

 


1 066