Карантин: як вийти з зони комфорту і повернутися до звичного життя?

Новини університету

Останні події показали, що багато чого у світі може змінюватися не залежно від нашого бажання, але залишається щось незмінне – це любов і підтримка близьких. Карантин ще триває, але дедалі частіше ми думаємо про перспективу: яким буде повернення до того звичного і трішки забутого для кожного способу життя?

Фахівчиня відділення психологічного забезпечення ДДУВС Світлана Стеценко надає поради, як пережити карантин і як жити після.

Карантин: як вийти з зони комфорту і повернутися до звичного життя?

Зараз, знаходячись у колі близьких та рідни, ви можете отримати необхідну допомогу та підвищити особистісний ресурс для подальшого свого росту, розвитку та виходу з карантину. Використати вільний час на фіксації позитивних моментів, які будуть вас надихати в подальшому. Це може бути будь-яка дрібниця: сонячний ранок, улюблена пісня, гарний фільм, смачний сніданок, тощо.

Перебування на карантині привело до:
-скорочення різних видів активності: фізичної, соціальної, творчої тощо;
-порушення режиму дня: пізнє засинання, пізнє пробудження;
-нездатності раціонально розподіляти час на різні види діяльності;
-збільшення кількості прийомів їжі.

Враховуючи вище зазначене, повернення до активного способу життя має бути поступовим, так як різка зміна активності після тривалої соціальної, психокультурної, духовної, економічної та інших видів депривацій може призвести до ряду негативних наслідків. Адже особистісних ресурсів людини може не вистачити. Ресурси особистості – це внутрішній фундамент людини, який дозволяє забезпечити реалізацію її найважливіших потреб.

Для позитивного виходу слід дотримуватися поступової інтеграції в активну діяльність та суспільні відносини, а саме:
-зберігайте душевну рівновагу;
-поглиблюйте свої знання, критично мисліть під час отримання інформації, використовуйте тільки надійні джерела;
-структуруйте свою психічну і фізичну діяльність, починаючи перебудовувати тіло і психіку на новий режим (кожен день включайте додаткові фізичні та інтелектуальні навантаження);
-розумно розподіляйте свій час (погодинно роз пишіть свій день та максимально дотримуйтесь цього розпорядку; підводьтесь на годину раніше);
-поступово розширюйте коло безпосередніх соціальних контактів;
-читайте цікаві книжки, переглядайте фільми у сімейному колі;
-довіряйте собі та поважайте інших.
-закріпіть правила особистої гігієни (мийте руки);
-продовжуйте дотримуватись всіх застережливих норм, що діють під час карантину (носіть маски у транспорті та в місцях великого скупчення людей, не торкайтесь обличчя, тримайте дистанцію).

Якщо Ви під час виходу з карантину будете спостерігати:
-негативні емоції, емоційні зриви;
-апатію, тривогу, страх;
-порушення уваги, погану концентрацію;
-больові відчуття;
-психосоматичні розлади;
-прогнозування негативних наслідків ситуації.

Як відомо, якщо ми не владні змінити ситуацію, слід змінити ставлення до неї. Варто спробувати сприймати ситуацію реально. Глибоко подихайте, порахуйте до десяти, заспокойтесь, послухайте спокійну мелодію.

Використовуйте помірну фізичну активність, а саме: гуляйте на свіжому повітрі, спостерігайте, зосереджуйтесь на весняній погоді. Згодом займіться спортом. Спорт допомагає знімати утиски в тілі, та покращує кровообіг. Після занять спортом людина завжди отримує розслаблення. На спортивних сайтах можна знайти комплекси для рухової активності. Отже, фізична активність сприяє активізації когнітивної сфери та нормалізації психоемоційного стану.

Якщо Ви будите відчувати труднощі психологічного характеру під час виходу з карантину та повернення до звичного ритму роботи звертайтесь за допомогою до фахівців психологічної служби – не бійтеся, це нормально! Любіть себе та своїх близьких!

Наші контакти: 050-452-22-69 (Вишневський Сергій Вацлавович), 067-622-74-99 (Зімборовська Маргарита Сергіївна), 097-456-07-6 (Гура Олена Станіславівна), 099-081-34-42 (Фролова Ірина Віталіївна), 050-888-36-75 (Стеценко Світлана Петрівна).

 

 


989