Представниця ДДУВС взяла участь у зустрічі Президента України із представниками громадських та міжнародних організацій

Новини університету

Президент України Володимир Зеленський та Олена Зеленська зустрілися із представниками громадських та міжнародних організацій та обговорили реалізацію державної політики щодо протидії домашньому насильству.

Представниця

Серед учасників зустрічі – Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, голова Офісу Президента України Андрій Єрмак, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова тощо.

Як зазначив Президент України, ця зустріч є своєрідним підсумком спільної роботи Офісу Президента України, уряду, громадських організацій та міжнародних експертів.

«Результатом такої важливої роботи є проєкт указу про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства», – підкреслив Володимир Зеленський.

Олена Зеленська нагадала про важливу подію, яка відбулася нещодавно: Україна офіційно стала повноправною учасницею міжнародного «Партнерства Біарріц». У вересні Україна отримала офіційний статус учасниці Партнерства, яке бореться за встановлення гендерної рівності у світі. Партнерство започаткували лідери країн G7 у серпні 2019 року у Франції під головуванням Еммануеля Макрона.

Під час зустрічі Президент України підписав Указ «Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства». Цей документ є подальшим кроком у формуванні і реалізації механізму протидії домашньому насильству, заснованому на провідному міжнародному досвіді.

Представниця

У зустрічі також взяли участь представники та експерти Фонду ООН у галузі народонаселення, Української Гельсінської спілки з прав людини, Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, Національної поліції України та ін.

Експертну оцінку щодо нормативного забезпечення протидії домашньому насильству та особливостей підготовки фахівців у цій сфері здійснила т.в.о. ректора Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Лариса Наливайко:

«Дієвість і ефективність виявлення і розслідування фактів домашнього насильства є досі невирішеними проблемами. Однією із складностей аналізу даних про акти насильства взагалі та насильства щодо жінок, зокрема, є складність вимірювання рівня та ступеня насильства. Механізм протидії домашньому насильству як одному з найпоширеніших латентних правопорушень потребує залучення кваліфікованих фахівців – перш за все поліцейських-експертів з домашнього насильства».

Результатами участі в зустрічі стало визначення подальших напрямів співпраці з міжнародними та національними експертами в межах спільних наукових і практичних проєктів.


502