«Юридична деліктологія: діти як жертви, діти як правопорушники»

Новини університету

За такою темою 8 жовтня кафедрою адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ було проведено Всеукраїнський науково-практичний семінар.

Дискусія була присвячена питанням взаємодії підрозділів ювенальної превенції Національної поліції з неповнолітніми, які «в конфлікті» з законом, або є постраждалими від проявів насильства. Один із пріоритетних напрямків обговорення – правове та організаційне забезпечення діяльності підрозділів ювенальної превенції Національної поліції у взаємодії з іншими уповноваженими органами у сфері захисту дітей.

«Юридична

«Проблематика, закладена в основу теми семінару, потребує комплексного підходу, який можливо забезпечити за умови скоординованих дій органів державної влади та органів місцевого самоврядування, суддів, органів прокуратури, підрозділів Національної поліції, організацій громадянського суспільства. Саме через це організатори заходу запросили до обговорень представників різних структур, а також іноземних експертів», – зазначила доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ДДУВС майор поліції Віта Кононець.

Тож до дискусії долучилися представники поліції та науковці Академії поліцейських сил у Братиславі, Академії МВС Республіки Казахстан, Академії правоохоронних органів Генеральної прокуратури Республіки Казахстан, представники підрозділу з питань запобігання злочинності, що займається неповнолітніми, Федерального міністерства внутрішніх справ Республіки Австрія та уповноважені особи ОБСЄ.

Стейкхолдерами на науково-практичний семінар запрошено начальника відділу ювенальної превенції УПД ГУНП в Дніпропетровській області Наталію Лазаренко; голову ГО «Пані Патронеса», регіональну спеціалістку з питань запобігання та протидії домашньому насильству Фонду ООН у галузі народонаселення Анну Карпаченкову; помічницю ректора ДДУВС з гендерних питань Наталію Шуліку, а також працівників судових органів.

«Юридична

Також до обговорень долучилися представники органів державної влади, поліціянти Головного управління Національної поліції в Київській області, координатори проекту «Шерифи для нових громад» у Дніпропетровській та Харківській областях, представники ювенальної превенції України та Дніпропетровської області. Активну участь у семінарі взяли науково-педагогічні працівники Національної академії внутрішніх справ, Львівського державного університету внутрішніх справ, Донецького юридичного інституту МВС України, Одеського державного університету внутрішніх справ, Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, а також докторанти, аспіранти та здобувачі вищої освіти.

«Юридична

У ході науково-практичного заходу були розглянуті актуальні питання діяльності підрозділів ювенальної превенції Національної поліції, спрямованої на запобігання правопорушенням вчиненим неповнолітніми та проти неповнолітніх.

Учасники за результатами доповідей визначили основні причини протиправних дій з боку неповнолітніх. Зокрема, виокремили серед них основну – це дитяча бездоглядність. Саме низький рівень батьківського контролю за неповнолітніми спікери вважають одним із наслідків таких явищ, як вживання неповнолітніми наркотиків та алкогольних напоїв. Також доповідачі дійшли висновку, що вчинення в сім’ях насильства зумовлює у подальшому агресивну поведінку неповнолітніх щодо суспільства в цілому, та щодо окремих соціальних груп: однокласників, сусідів, родичів.

«Юридична

За результатами роботи семінару були напрацьовані шляхи удосконалення діяльності всіх суб’єктів, які долучаються до роботи з дітьми щодо мінімізації протиправної поведінки неповнолітніх та порушень відносно неповнолітніх. Серед основних із них – покращення взаємодії поліції з громадськими організаціями, профільними федераціями з різних видів спорту, закладами культури з метою підвищення позашкільної зайнятості неповнолітніх, особливо тієї категорії, батьки яких не мають фінансової можливості оплачувати подібні заняття.

«Юридична

Також спікери дійшли висновку про необхідність залучати неповнолітніх, які вчиняють правопорушення та схильні до їх вчинення, до волонтерської та гуманітарної діяльності, формуючи у такий спосіб почуття відповідальності на необхідності суспільству.

Крім того учасники дискусії вважають за необхідне підвищувати рівень відповідального батьківства шляхом проведення роз’яснювальної роботи з батьками. Прозвучали пропозиції стосовно створення спеціальних онлайн-платформ, через які неповнолітні могли би звернутися зі своєю проблемою до поліцейського, не ідентифікуючи себе на першій стадії спілкування.

Насамкінець присутні обговорили заходи впливу та діючі закони, які застосовуються по відношенню до неповнолітніх та їхніх батьків. Зокрема, висловили думку щодо необхідності посилення кримінальної відповідальності за злочини, вчинені відносно неповнолітніх.

 

 


640