У Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій пройшли слухання, присвячені реформуванню юридичної освіти

Новини університету

На загальнонаціональному рівні відбулося обговорення майбутнього розвитку юридичної освіти. Слухання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій «Реформування вищої юридичної освіти в Україні: проблеми і перспективи» відбулися у форматі Zoom-конференції. Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ на слуханнях представляла проректорка Лариса Наливайко.

У

Метою комітетських слухань стало обговорення Концепції реформування юридичної освіти для підвищення конкурентоспроможності випускників правничих шкіл на ринку праці, формування ґрунтовних теоретичних знань та практичних компетентностей правників, а також розуміння фундаментальної ролі правника в утвердженні верховенства права через захист прав і свобод людини.

У

Дискусія відбулась із залученням широкого кола фахівців. Над проєктом Концепції розвитку юридичної освіти працював великий колектив. Початкова редакція була напрацьована в Міністерстві освіти і науки України відповідною робочою групою навесні 2019 року. Згодом при Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій була створена робоча група, до складу якої увійшли народні депутати, представники виконавчої гілки влади, закладів вищої освіти, професійного юридичного середовища. Подальші консультації та доопрацювання тривали більше року. Концепцію обговорено в основних регіональних центрах юридичної освіти.

У

Експерти зосередили увагу на питаннях змісту юридичної освіти та якості підготовки у правничих школах, на сучасних вимогах ринку праці та викликах, що постали перед демократичним суспільством, глобальних тенденціях розвитку та завданнях професійної діяльності правників. Дискусія тривала навколо основних перспектив підготовки правників закладами вищої освіти зі специфічними умовами навчання, майбутнього спеціальності «Міжнародне право», наскрізної магістратури, а також можливостей здобуття вищої юридичної освіти за межами денної форми навчання.

Науковцями Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ розроблено експертні висновки та рекомендації до Концепції реформування юридичної освіти.

 

 


427