Обговорили безпекові проблеми у світлі глобалізаційних процесів

Новини університету

Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми кримінально-правового, кримінально-процесуального та криміналістичного забезпечення безпеки України та світу» відбулася у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Захід, організований факультетом підготовки фахівців для органів досудового розслідування, проходив у форматі Zoom конференції.

У обговореннях взяли участь близько 100 доповідачів, представники Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції України, практичні працівники правоохоронних та судових органів, науковці та здобувачі вищої освіти з усієї України. Поважними гостями конференції стали представники 8 країн світу: Іспанії, Об’єднаних Арабських Еміратів, Південної Кореї, Польщі, Словаччини, Румунії та Білорусії.

Привітав учасників та побажав плідної роботи ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ полковник поліції Андрій Фоменко.

«Головною метою конференції є створення професійного майданчику для відкритого діалогу, обміну думками, актуальною інформацією щодо сучасних безпекових проблем у світлі глобалізаційних процесів. Переконаний, що робота конференції надасть поштовх до наукового пошуку та вирішення тих проблем, які стануть сьогодні предметом для обговорення науковцями та практиками, сприятиме розробленню рекомендацій щодо покращення стану захищеності прав і свобод людини і громадянина на сучасному етапі розвитку державності в Україні», – сказав ректор.

З вітальним словом до учасників конференції звернулася також проректорка Лариса Наливайко. Вона побажала учасниках цікавої та результативної роботи.

Модератор конференції Володимир Шаблистий, професор кафедри кримінального права та кримінології, розпочав конференцію з виступу про роль юридичної освіти у забезпеченні безпеки держави, особливості та доцільності підготовки фахівців за спеціальністю 081 Право в закладах вищої освіти МВС України. Він акцентував увагу на тому, що студенти ЗВО МОН України, які навчаються за рахунок державного бюджету, працюють після закінчення навчання в основному у приватних юридичних компаніях, кошти платників податків витрачаються точно не за призначенням.

Продовжила дискусію з приводу юридичної освіти у забезпеченні безпеки держави деканка факультету морського права та менеджменту Національного університету «Одеська морська академія» Наталія Савінова, яка навела переконливі аргументи щодо неспівпадіння вимог закону до майбутніх юристів та реальної правозастосовної практики.

В’ячеслав Туляков, проректор з міжнародних зв’язків Національного університету «Одеська юридична академія», член-кореспондент Національної академії правових наук України, свій виступ з проблем кримінальної політики поєднав із проблемами діяльності ЄСПЛ та правового регулювання території України, яка знаходиться поза межами ефективного контролю держави.

Доктор наук, професор Люблінського католицького університету Іоанна Павла II Рафал Лізут доповів учасникам про особливості сучасного кіберзахисту персональних даних у повсякденному житті.

Жармагамбетова Динар Амангельдіновна, докторантка Академії правоохоронних органів при Генеральній прокуратурі Республіки Казахстан свою доповідь присвятила порівняльно-правовому аналізу норм КПК України та КПК Республіки Казахстан щодо особливостей депонування показань у кримінальному процесі.

У цілому конференція пройшла у форматі жвавих обговорень, гострих дискусій та обміну думками, за її результатами буде виданий збірник матеріалів.

 

 


674