Презентація «Методичних рекомендацій з інтеграції ґендерних підходів у систему підготовки фахівців для сектору безпеки і оборони України»

Новини університету

22 грудня відбулася презентація «Методичних рекомендацій з інтеграції ґендерних підходів у систему підготовки фахівців для сектору безпеки і оборони України». Захід проходив в режимі онлайн на платформі «Zoom Meeting».

У презентації взяли участь представники організації ООН Жінки, Скандинавського центру з питань ґендеру у військових операціях, ректори вищих навчальних закладів сектору безпеки та оборони України, представники органів державної влади, міжнародних організацій, посольств держав-членів НАТО, акредитованих в Україні.

Від Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ на заході були присутні ректор Андрій Фоменко, проректорка Лариса Наливайко та помічниця ректора з гендерних питань Наталія Шуліка.

Зі вступним словом до учасників звернулася віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. Вона наголосила на важливості системного підходу щодо питання рівного доступу до професій чоловіків та жінок, що потребує відображення в усіх елементах навчання та професійного розвитку співробітників і співробітниць сектору безпеки та оборони. Також зазначила, що методичні рекомендації мають бути пріоритезовані керівниками вищих навчальних закладів, відповідними міністрами.

«В епоху глобалізації сектор безпеки потребує ще більшої трансформації. Такої розробки не існувало раніше в цьому секторі і в цілому в Україні. Дуже важливо відзначити, це повністю український продукт, методичні рекомендації будуються саме на українському досвіді, готувалися вони командою українських авторів», – підкреслила віце-прем’єр-міністр.

Заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко зазначила, що в результаті проведеного аналізу стану та спроможності закладів освіти системи МВС в сфері впровадження гендерного аспекту в освітній процес було виявлено, що навчальні заклади сьогодні здійснюють масштабну роботу щодо навчання майбутнього покоління на засадах толерантності, поваги до прав людини, гендерної рівності та недискримінації.

«Гендерна рівність у сфері освіти має означати перш за все забезпечення всім учасникам та учасницям освітнього процесу в Україні незалежно від їхніх статевих, гендерних характеристик рівних можливостей доступу до позитивних результатів в сфері освіти та науки. Ми повинні забезпечувати комплексне впровадження гендерної рівності та недискримінації до вітчизняної системи освіти, а також визначати шляхи спрямування розвитку освіти на системне дотримання гендерного підходу», – переконана заступниця міністра.

Зміст методичних рекомендацій презентувала Урядова уповноважена з питань гендерної політики України Катерина Левченко. З її слів стало відомо, що над посібником працювали 25 авторів із 11 вищих навчальних закладів сектору безпеки та оборони. Модераторка заходу наголосила на унікальності перших вітчизняних методичних рекомендацій та їх ролі у подальшому впровадженні гендерного аспекту в освітній процес.

«Ми очікуємо презентацію в закладах вищої освіти та центральних апаратах, забезпечення умов для підготовки викладачів та викладачок, рівні участі в тренінгах та заходах з питань імплементації методичних рекомендацій. Ми також вважаємо, що необхідно забезпечити контроль над впровадженням методичних рекомендацій в освітній процес та інформувати Кабінет Міністрів України про стан їх впровадження. Ми плануємо спільно з ООН жінки проведення тренінгів для того, щоб забезпечити фахове викладання матеріалу, який був нами підготовлений», – зазначила Катерина Левченко.

Ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ полковник поліції Андрій Фоменко під час свого виступу відзначив, що методичні рекомендації для закладів освіти сектору безпеки та оборони України – це приклад однієї з багатьох якісних і своєчасних ініціатив. Він наголосив на їх важливості у процесах створення єдиного підходу до усунення ґендерної дискримінації, сприяння ґендерній просвіті та формування ґендерної культури та ґендерної чутливості.

«В ДДУВС гендерна тематика розвивається з 2015 року, і на сьогодні ми вже маємо розбудований інституційний та кадровий потенціал для реалізації методичних рекомендацій», – зазначив ректор ДДУВС.

Андрій Фоменко доповів про навчально-наукові можливості ДДУВС у сфері реалізації гендерної політики. Зокрема, розповів про структурні підрозділи, які на постійній основі займаються різними аспектами забезпечення гендерної рівності, – це Навчально-наукова лабораторія дослідження проблем правового статусу внутрішньо переміщених осіб та забезпечення гендерної рівності; гендерний інформаційно-консультативний центр юридичної клініки «Істина»; Центр дослідження питань запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі; наукова лабораторія соціологічного моніторингу; Студентсько-курсантський центр гендерної культури.

«З проблем забезпечення ґендерної рівності та протидії проявам ґендерно обумовленого насильства проведено понад 50 науково-практичних заходів міжнародного, всеукраїнського та регіонального рівнів. Також співробітниками університету підготовлено ряд наукових досліджень, напрацювання навчально-методичного характеру. Зокрема, розроблено науково-методичні матеріали для ЗВО з вибіркових навчальних дисциплін «Основи теорії гендеру», «Європейське антидискримінаційне право», «Запобігання та протидія домашньому насильству», «Протидія домашньому насильству», «Протидія насильству в сім’ї» та «Забезпечення прав людини в правоохоронній діяльності»», – зазначив ректор ДДУВС у своїй доповіді.

 

 


826