Виявлення та розслідування економічних злочинів: курсанти ДДУВС вивчають міжнародний досвід

Новини університету

Методи виявлення, попередження, розслідування та боротьби з корупційними явищами здобувачі вищої освіти факультету стратегічних розслідувань ДДУВС вивчатимуть під час факультативного курсу «Міжнародні стандарти розслідування економічних злочинів». Заняття вже стартували дистанційно з використанням системи відеоконференц зв‘язку Google meet та триватимуть до 19 лютого.

До викладання залучено професора Рікардо Фурфаро, який має великий досвід роботи у сфері розслідування та розкриття злочинів, вчинених у сфері економічної діяльності. Враховуючи специфіку навчання здобувачів вищої освіти, особливості їхньої майбутньої спеціалізації, лектор розробив спеціальний курс на основі практико-орієнтованих кейс-методів.

Слухачі матимуть можливість ознайомитись з інструментами оцінки відповідності з огляду на те, що корупційна діяльність великих корпорацій та транснаціональних компаній становить загрозу для держав та може стати причиною величезних збитків для їхніх бюджетів у випадку незаконного виведення коштів з обороту країни.

Як зазначив завідувач кафедри фінансових та стратегічних розслідувань Дмитро Санакоєв, кожна лекція курсу присвячена певним міжнародним інструментам виявлення, попередження, розслідування та боротьби з корупцією і відмиванням грошей, які використовуються в різних країнах світу. Також слухачі будуть ознайомлені з проблемами на законодавчому рівні (юрисдикцією) щодо використання цих інструментів, труднощами розслідування фактів корупції, підкупу державних посадових осіб та відмивання грошей, з якими стикаються представники фінансової розвідки, а також можливостями міжнародної співпраці в цих питаннях завдяки підписанню урядами різних країн спільних документів для боротьби з корупційною діяльністю – міжнародних конвенцій.

Практична складова занять навчить майбутніх поліцейських використовувати різні наявні інструменти та методи розслідування в рамках їхньої професійної діяльності в процесі розгляду та аналізу цікавих та всесвітньо відомих випадків корупції міжнародного масштабу. А оскільки курс викладається англійською мовою, курсанти матимуть змогу удосконалити свої навички спілкування під час обговорення рішень кейсових завдань з професором Фурфаро.

«Після опанування основного та факультативного курсу я у повній мірі зможу орієнтуватися у питаннях виявлення та розслідування економічних злочинів, у тому числі й міжнародного характеру. Для нашої майбутньої спеціальності це має принципово важливе значення, адже нові знання у цій сфері допоможуть на практиці ефективно протидіяти транснаціональній злочинності, ліквідовувати її економічне підґрунтя», – розповідає курсантка факультету стратегічних розслідувань Діана Хованова.

 

 


1 446