Обговорили питання ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок у сфері науки

Наукові та науково-практичні заходи ДДУВС з питань гендерної політики, Новини університету

Онлайн круглий стіл «Жінки та дівчата у науці: досвід минулого та виклики сучасності» під патронатом МВС відбувся у Національній академії внутрішніх справ. У заході взяли участь проректорка Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Лариса Наливайко та завідувачка відділення забезпечення якості освітньої діяльності Марія Вакулич.

У ході круглого столу представники закладів вищої освіти системи МВС презентували досягнення жінок-науковиць та обговорювали виклики, які стоять перед ними в умовах сьогодення. Кожен учасник зміг висловити свою точку зору з приводу ролі та місця жінки в науці, можливості реалізації її потенціалу.

Питання ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок у сфері освіти та науки є важливим аспектом досягнення цілей сталого розвитку. Про це наголосила у своєму виступі заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

«В Україні щороку спостерігається тенденція до збільшення жінок серед магістрів, аспірантів, кандидатів та докторів наук, і зараз загальна чисельність жінок у вітчизняній науці складає 45%. Тоді як в ЗВО МВС частка жінок серед науковців більша і складає 51%. Такі жінки є прикладом для інших, вони змінюють погляди і ще раз доводять, що наука в секторі безпеки є безбар’єрною та прогресивною», – зазначила вона.

Під час проведення заходу, представники ЗВО МВС презентували історії найвидатніших науковиць, які працюють в їх закладах.

Проректорка ДДУВС Лариса Наливайко у своїй доповіді акцентувала увагу на основних напрямках роботи університету у сфері забезпечення гендерного паритету. Зокрема, розповіла про визначні досягнення представниць наукової спільноти закладу в галузі освіти та науки, участь у міжнародних проектах, програмах стажувань та соціальних ініціативах.

«Вагомий внесок у розвиток наукової та освітньої діяльності у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ забезпечують жінки, вони сприяють розвитку інноваційної діяльності закладу, а також є активними учасницями науково-практичних заходів різного рівня», – підкреслила Лариса Романівна.

У закладі освіти 52 % від загального викладацького складу становлять жінки, повідомила Лариса Романівни. З її слів стало відомо, що на сьогодні у закладі вищої освіти працюють 171 викладачка, серед них 84 кандидаток та 17 докторанток наук. В ад’юнктурі та докторантурі навчаються 68, а в магістратурі 363 представниці.

 

 


604