У ДДУВС – регіональний круглий стіл

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбувся Регіональний круглий стіл «Вплив ментальних та мовних структур на формування національної свідомості». Захід проведено з нагоди Міжнародного дня рідної мови.

Круглий стіл організувала кафедра соціально-гуманітарних дисциплін юридичного факультету.

Учасниками стали студенти 1 та 2 курсу юридичного факультету, а також факультету соціально-психологічної освіти та управління, магістри, науково-педагогічні працівники кафедри. Також у заході взяли участь студенти та викладачі Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Чорноморського національного університету імені Петра Могили (м. Миколаїв) і Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного (м. Мелітополь). До виступів запропоновано близько 50 доповідей та наукових статей.

У вітальному слові завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Олексій Халапсіс та секретар організаційного комітету круглого столу, доцент кафедри Ольга Ядловська зазначили, що в історії українського націєтворення українська мова відіграла особливу роль, адже українська політична нація постає на основі національних цінностей, мови, символіки, звичаїв, традиційних атрибутів державності.

У своїх доповідях учасники круглого столу висвітлили важливі аспекти розвитку мовного питання у нашому суспільстві, зокрема, приділено увагу розгляду мовних процесів та їх ролі в історико-культурній спадкоємності поколінь, висвітлено погляди щодо розвитку мови як глибинного пласту національної самосвідомості та культурної самобутності народу. Також значну частину виступів присвячено розгляду актуального питання функціонування державної мови та її ролі у формуванні національної свідомості.

Жваву дискусію підтримали студенти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, акцентувавши увагу на необхідності розвитку та підтримки державної мови у суспільстві задля подальшого утвердження української державності та формування громадянського суспільства. У своїх виступах здобувачі освіти та викладачі наголосили також на визначальній ролі правників, а також майбутніх юристів у питанні розвитку української мови, її популяризації в професійній сфері та у суспільстві.

Учасники дискусії дійшли висновку, що у мові кодуються глибинні пласти національної свідомості та ментальності народу, що зумовлює формування та збереження національної єдності.

 

 


494