Превенція домашньому насильству за міжнародними стандартами

Новини університету

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ спільно з представниками Консультативної місії Європейського Союзу в Україні запровадив у навчальний процес міждисциплінарний курс «Застосування міжнародних стандартів під час досудового розслідування, судового розгляду і превенції домашньому насильству». Матеріали підготовлено у рамках дисципліни «Організація розслідування кримінальних правопорушень».

Над створенням курсу працювали: представники факультету превентивної діяльності Олексій Бочковий та Микола Репан, фахівці факультету органів досудового розслідування Наталя Павлова, Володимир Шаблистий, Аліна Гаркуша, а також експерт Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Гедемінас Бучуніс та представник управління превентивної діяльності ГУНП в Дніпропетровській області Сергій Книш.

Як зазначають фахівці, повноцінний курс щодо розслідування злочинів у сфері домашнього насильства вперше було підготовлено для курсантів.

У рамках навчального курсу майбутні правоохоронці ознайомилися з видами домашнього насильства, причинами виникнення та формами прояву.

Особливий інтерес викликало питання кваліфікації кримінальних дій, пов’язаних із домашнім насильством, та специфіка розслідування кримінальних проваджень стосовно домашнього насильства.

Курс проходив у форматі бінарних занять з використанням технологій дистанційного навчання, участь у яких, окрім викладачів університету, взяв експерт Консультативної місії Європейського Союзу Гедемінас Бучуніс, досвідчений фахівець з 29-річним досвідом роботи в органах прокуратури Литовської республіки. Так, експерт розповідав про особливості розслідування справ у сфері домашнього насильства в ЄС, а також поділився власним досвідом, який майбутні слідчі зможуть використати у своїй роботі.

 

 


449