Професійна підготовка поліцейського – запорука успіху держави!

Новини університету

Нашій державі виповнюється тридцять років. За цей час відбулися істотні зміни як у системі державного управління, так і в житті суспільства. Як зазначається у Стратегії реформування державного управління України на період до 2021 року, реформа державного управління є однією з основних реформ у країнах з перехідною економікою, що здійснюють комплексні реформи у різних сферах державної політики.

Дієва система державного управління є одним з основних факторів конкурентоспроможності держави та передумовою європейської інтеграції. Ефективна діяльність Кабінету Міністрів України щодо формування державної політики у різних сферах можлива за наявності професійної, результативної, ефективної та підзвітної системи центральних органів виконавчої влади. Зниження адміністративного навантаження державного регулювання, покращення якості надання адміністративних послуг, забезпечення законності та передбачуваності адміністративних дій покращує позиції держави у світових рейтингах конкурентоспроможності.

Важливе місце в системі центральних органів виконавчої влади посідають Міністерство внутрішніх справ України та Національна поліція України, діяльність якої спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через міністра внутрішніх справ України.

Щодня зусилля багатотисячного колективу Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції спрямовані на захист прав і законних інтересів громадян, припинення і розкриття злочинів.

Протягом 2020–2021 років особовий склад вирішує поставлені завдання в особливих умовах, викликаних поширенням нової коронавірусної інфекції. Завдяки вжитим заходам ускладнення оперативної ситуації вдалося уникнути. На належному рівні забезпечений правопорядок в ході виборів до органів місцевого самоврядування.

Багато зроблено для підвищення ефективності протидії кіберзлочинності, корупції, нелегальному обігу наркотиків. Значна увага приділялася питанням безпеки дорожнього руху, профілактиці правопорушень. Важливо зберігати наступність за цими та іншими напрямками діяльності.

Слідчі, дільничні офіцери поліції, інспектори ювенальної превенції, патрульної поліції, оперуповноважені карного розшуку та ін., – кожен з них на своєму місці робить внесок у спільну справу. Ця робота не знає свят і вихідних, не затихає ні на секунду, адже в будь-який момент комусь може знадобитися допомога. Лише рідні та близькі, друзі співробітників поліції розуміють, наскільки важкий і небезпечний цей життєвий шлях. Скільки терпіння, сил, знань потрібно, щоби здійснити відповідальну місію, яку поклала на людей в поліцейських погонах держава. І якого істинного, а не показного професіоналізму вимагає виконання простого, на перший погляд, завдання.

Боротьба зі злочинністю – це окрема галузь науки. Не випадково в системі МВС України функціонують навчальні заклади, де готують майбутніх фахівців. Але не менш цінним джерелом досвіду є ветерани – люди, які пройшли вогонь і воду, що володіють знаннями, які не вмістяться ні в один підручник. І всім цим вони щедро діляться з майбутніми правоохоронцями. Передають не тільки навички, а й прищеплюють повагу до традицій цієї важливої і почесної професії.

Розслідування злочину – це складний і часом дуже заплутаний процес. Зазвичай в ньому бере участь ціла команда професіоналів: оперативних співробітників, криміналістів, експертів та ін. Всі вони виконують важливі функції, проте головною людиною в розслідуванні є слідчий.

Слідчий повинен відмінно розбиратися в законодавстві, кримінальному та кримінально-процесуальному праві, володіти аналітичним мисленням, а також знати основи психології, щоб вміти знайти підхід до різних людей. Їх підготовці приділяється особлива увага у відомчих вищих навчальних закладах. Саме тому, важливо зберегти можливість вищих навчальних закладів системи МВС готувати фахівців за спеціальністю «Право».

Кожен день співробітники поліції йдуть на службу, щоб охороняти порядок і спокій громадян. Тож, давайте не тільки в святкові дати віддавати їм належне за те, що вони з честю і гідністю стоять на сторожі закону.

 

 


642