Слідчий-поліцейський: юрист чи правоохоронець?

Новини університету

Напевно, професія поліцейського є однією із найпотрібніших для людей: завжди і всюди, у будь-якому суспільстві існує необхідність у підтримці громадського порядку, дотриманні закону, забезпеченні захисту громадян та їх майна. Про те, хто такий поліцейський, розмірковують не лише вчені й практики, це актуально і для звичайних громадян.

Тож, хто він – поліцейський? Таке питання ставить Максим Авдєєв з міста Авдіївка та намагається відповісти на нього:

«…Людина, яка охороняє правопорядок у суспільстві і захищає законні інтереси людей, запобігає правопорушенням. Основне завдання поліцейського – охорона громадського порядку. З цією метою він має право здійснювати низку дій: перевіряти документи, вимагати дотримання суспільних норм і правил, затримувати на підставі підозри у вчиненні злочину і доставляти у відділення поліції. У передбачених законом випадках може входити у приміщення, використовувати транспорт, що належить організаціям і приватним особам, якщо треба, застосовувати спецзасоби (у тому числі вогнепальну зброю) тощо.

Поліцейський – професіонал своєї справи. Щоб ефективно захищати правопорядок і законні інтереси громадян, швидко і без ризику для оточуючих затримувати порушників закону, він має відповідати сучасним стандартам. Поліцейські – скрізь і завжди. Це не лише відділення і пости, але й навчальні заклади, торговельні мережі, стадіони, театри, кінотеатри, залізниці і авіатранспорт, автошляхи, метро та інші місця масового скупчення людей. Регулярно представникам цієї професії доводиться патрулювати певний район, виїжджати на місця злочинів, у зону проведення тих або інших громадських акцій.

Погодьтесь, життя людини – понад усе! Фахову освіту, необхідну для посади слідчого, оперативника, можна здобути лише у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання системи МВС України.

Омріяне «поліція і народ – разом» стане реальністю. Іноді мені хотілося обрати іншу професію, більш безпечну та менш клопітну. Проте випадкова зустріч з однією людиною, співробітником поліції, майором, розвіяла всі мої сумніви. Я зрозумів, що допомагати людям, захищати їх права, сподівання, а іноді й життя – професія, яка має бути моєю. Для досягнення цієї мети я буду докладати всіх зусиль!»

На думку Марії Іщенко з міста Дружківка, слово «поліцейський» зараз, на жаль, ще не викликає позитивних емоцій у багатьох людей. Але тут громадяни припускаються великої помилки: десь побачивши несправедливість, роблять поспішні висновки. «…Шкода, що в системі МВС інколи трапляються співробітники, яким байдужа «честь мундиру», але все ж таки переважна більшість тих, хто готовий віддати своє життя заради безпеки інших. Було чимало випадків, коли захисники порядку не шкодували себе при виконанні обов’язків. Справжній поліцейський прийде на допомогу людині в будь-якій скрутній ситуації. Для нього поняття честі й гідності – це не пустий звук, а те, чим він керується у житті».

Важливим чинником у поліцейській професії є юридична грамотність, без якої неможливий захист законних прав громадян. Коли поліцейський стане зразком законності, тоді з лексикону пересічної людини назавжди зникне образливий лексикон, натомість виникне довіра.

У цьому питанні ми поділяємо позицію Андрія Захарко про те, що професія поліцейського вимагає постійного поєднання різнопланових людських і професійних якостей. Він повинен вміти співчувати, критично аналізувати, бути невтомним і загартованим, переважати правопорушників за розумовими, психологічними й фізичними показниками, вправно володіти зброєю, вільно орієнтуватися в чинному законодавстві, швидко приймати правильні рішення. Справа підготовки фахового поліцейського – це справа не одного року наполегливого навчання, засвоєння здобувачем освіти десятків юридичних та інших дисциплін. Посада слідчого та ряд інших посад в поліції нерозривно пов’язані з наявністю вищої юридичної освіти. Адже в повсякденній діяльності поліцейського постійно треба приймати рішення, проводячи аналіз розслідуваних випадків крізь призму кримінального, кримінально-процесуального, адміністративного, цивільного, господарського, податкового, земельного права тощо.

Стандарт вищої освіти України за спеціальністю 081 «Право» містить перелік компетентностей випускника. Цей перелік складається з інтегральних, загальних та спеціальних різновидів знань, досвіду і навичок, потрібних для ефективної діяльності. Чи не найважливішими з них, зокрема, для слідчої діяльності є такі:
– знання і розуміння міжнародних стандартів прав людини, положень Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також практики Європейського суду з прав людини;
– знання і розуміння особливостей реалізації та застосування норм матеріального і процесуального права;
– здатність визначати належні та прийнятні для юридичного аналізу факти;
– здатність аналізувати правові проблеми, формувати та обґрунтовувати правові позиції;
– здатність до критичного та системного аналізу правових явищ і застосування набутих знань у професійній діяльності;
– здатність до логічного, критичного і системного аналізу документів, розуміння їх правового характеру і значення тощо.

Як приклад належної професійної підготовки курсантів за спеціальністю 081 «Право», пригадуємо рішучий вчинок здобувача вищої освіти факультету підготовки фахівців для підрозділів стратегічних розслідувань Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. Долікарську допомогу надав курсант 4-го курсу Ернест Кошевець чоловікові, якому стало зле просто посеред вулиці. Сталося це 5 листопада 2020 року близько 12 години дня у місті Сєвєродонецьк Луганської області.

Хлопець вийшов з відділення Укрпошти, прямував додому, як раптом побачив, що чоловік років 50-ти пластом впав на землю і почав битися у конвульсіях. За словами Ернеста, стан перехожого погіршувався з кожною секундою.

«Я не розгубився, все зробив, як нас вчили на заняттях з тактичної медицини. І все ж іще одна пара рук у такому випадку не завадила б, щоби, наприклад, зателефонувати у швидку повторно, зателефонувати рідним хворого», – так охарактеризував свої дії майбутній поліцейський.

Екіпаж екстреної медичної допомоги прибув на місце події через 7 хвилин після виклику. Лікарі подякували Ернесту за грамотно надану долікарську допомогу. На момент ушпиталення хворому стало легше, бригада відвезла його до міської лікарні для подальшого лікування та обстеження.

Скільки ще потрібно прикладів, аби зрозуміти, наскільки важлива професія поліцейського, наскільки важливим для поліцейського є рівень його освіти для того, щоб надати правильну оцінку поведінці, для того, щоб у першу чергу інтелектом, а потім, можливо, як крайній захід – через застосування фізичної сили, зброї переконати правопорушника припинити протиправні дії.

Скільки ще видатним вченим потрібно висловлювати свою думку стосовно важливості якісної освіти поліцейського, щоби переконати опонентів змінити своє ставлення до системи підготовки поліцейських, зокрема слідчих: «Турбота про поглиблення правової освіти, підвищення професіоналізму, престижу професії юриста – це усього лише чергові солодкі лозунги, яких ми останнім часом вже наслухались чимало. Але за ними лише меркантильні інтереси. Декваліфікуючи кадри правоохоронців, сумнівні пропозиції внесення змін до законодавства, по суті, спрямовані на підрив верховенства права, що є фундаментом держави. А руйнація верховенства права тягне за собою руйнацію держави». Повертаючись до питання «МВС без юристів – кому це вигідно?», автор впевнено стверджує: ні уряду, ні нашому суспільству загалом, ані кожному громадянинові окремо відсутність юристів в системі МВС України не лише не вигідна, вона суперечить їх інтересам (Сергій Гусаров).

Як підсумок, зазначимо, що навчання поліцейських у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання системи МВС за спеціальністю 081 «Право» є необхідним аспектом сучасності, а підвищення престижу професії поліцейського – це справа не тільки Міністерства внутрішніх справ, а й держави в цілому. Якщо держава стане привчати своїх громадян з повагою ставитись до поліцейського, можливо, й самі поліцейські почнуть змінювати своє ставлення до служби. Відповідно до мінімуму знизяться порушення службової дисципліни. Крім того, етап формування престижності професії слідчого-поліцейського має починатись від вступу та навчання у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання системи МВС, чому має сприяти конкурс на курсантські факультети таких ЗВО.
 

Професор кафедри фінансових та стратегічних
розслідувань Юрій Паршин,
доцент кафедри фінансових та стратегічних
розслідувань Володимир Єфімов

5 555