Тактична і вогнева підготовка

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбувся міжнародний семінар-тренінг «Використання сучасних технологій у тактичній і вогневій підготовці сил безпеки України». Участь у заході взяли представники підрозділів професійного навчання Національної поліції України, а також фахівці з тактико-спеціальної підготовки закладів вищої освіти в системі МВС. Про особливості тренінгу та результати – далі докладніше.

Модератором заходу виступив завідувач навчально-наукової лабораторії з дослідження проблем превентивної діяльності Олексій Бочковий.

Серед учасників – т.в.о. начальника відділу професійного навчання УКЗ ГУНП в Запорізькій області майор поліції Єгор Лоскутов, начальник тренінгового центру ГУНП в Запорізькій області майор поліції Станіслав Орловський, начальник відділу професійного навчання УКЗ ГУНП в Дніпропетровській області підполковник поліції Максим Чорноморець, начальник тренінгового центру ГУНП в Дніпропетровській області старший лейтенант поліції Радіон Гармаш, т.в.о. завідувача кафедри тактико-спеціальної, вогневої та фізичної підготовки Одеського державного університету внутрішніх справ майор поліції Євген Бахчеван, завідувач кафедри спеціальних дисциплін та домедичної підготовки Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка майор поліції Антон Кудінов, завідувач кафедри тактико-спеціальної підготовки факультету №3 Львівського державного університету внутрішніх справ підполковник поліції Юрій Йосипів. Також у дистанційному форматі до обговорень долучилися представники інших закладів.

У дистанційному форматі до тренінгу долучилися і міжнародні партнери. Серед них – представники Литовської школи поліції: головний спеціаліст 3-го відділу професійних навичок Альгідас Антанаїтіс, керівник 2-го відділу професійних навичок Сімонас Балтрушайтіс, керівник 3-го відділу професійних навичок Ромуалдас Рулевічус, головний спеціаліст Томас Лукосіс; старший інструктор Академії Міністерства внутрішніх справ Болгарії Радослав Марков, перший секретар Посольства Республіки Болгарія в Україні Теодор Савов, головний інструктор Підрозділу поліцейської освіти та навчання (поліція Чеської Республіки) Ян Червоний, головний інструктор Підрозділу поліцейської освіти та навчання Роман Бітнер, головний інструктор LEAP-Академії МВС Грузії Отар Джавахадзе.

Тренінг відкрив проректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ генерал поліції третього рангу Сергій Коміссаров. Він зазначив, що захід відбувся завдяки тісній співпраці закладу з Посольством Болгарії в Україні.

«Особисто я більшою мірою є практиком, а тому сьогоднішній захід для мене важливий та дійсно цікавий. Такі проекти мають втілюватися в життя. Для поліцейського практична складова – найголовніший напрям діяльності. Можливість відпрацювання алгоритмів дій поліцейського, які в майбутньому постануть перед ним у професійній діяльності, – це дуже важливо», – зауважив Сергій Анатолійович.

Про актуальність заходу висловився Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Болгарія в Україні Костадін Коджабашев. Він підкреслив, що успішна реалізація проєкту «Тактика використання вогнепальної зброї під час моделювання ситуацій службово-бойової діяльності (придбання комп’ютерного симулятору)», фінансованого коштами програми «Допомога з метою розвитку» Республіки Болгарія, сприятиме більш якісній та поглибленій підготовці працівників поліції в Україні.

«Передбачені питання для розгляду під час семінару створять сприятливі умови для поглиблення двосторонньої співпраці та реалізації спільних наукових розробок болгарських і українських вчених. Я вірю, що спільні зусилля у цій галузі прискорять розвиток дружніх відносин та співпраці між Республікою Болгарія та Україною», – акцентував увагу Костадін Коджабашев.

Учасники тренінгу здійснили обмін досвідом кращими європейськими практиками навчання з тактичної та вогневої підготовки сил охорони правопорядку з використанням сучасних технологій. Зокрема, у рамках семінару відбулося відпрацювання навичок застосування вогнепальної зброї в різних службових ситуаціях, пов’язаних із охороною публічного порядку. Моделювання алгоритмів діяльності поліцейського проходило у спеціальному тирі з сучасним симуляційним обладнанням, відкритому за сприяння уряду Болгарії.

Можливості та принципи роботи мультимедійного тиру презентували завідувач кафедри тактико-спеціальної підготовки Віталій Покайчук, доцент кафедри тактико-спеціальної підготовки ДДУВС полковник поліції Василь Поливанюк, а також старший викладач кафедри капітан поліції Вадим Фурса. Так, викладачі пояснили особливості програм «Конструктор стрілецьких вправ «Пістолет»» та «Конструктор вправ «IPSC»» тощо, які використовуються у процесі підготовки курсантів та діючих поліцейських.

У рамках семінару-тренінгу також обговорювалися правові підстави застосування вогнепальної зброї, методологія використання сучасного обладнання в процесі тактико-спеціальної та вогневої підготовки поліцейських. Учасники також здійснили обмін досвідом та професійними напрацюваннями при поводженні зі зброєю.

 

 


1 450