Від теорії до практики: випускники ДДУВС – справжні фахівці-юристи!

Новини університету

Основне навантаження у навчальних закладах припадає на вивчення теоретичного матеріалу, який надалі знадобиться у практичній діяльності. Але у дійсності існує велика різниця між теорією та практикою. Саме через цю відчутну різницю частенько зникає бажання працювати за фахом.

Хтось не може впоратися із новим навантаженням, стресом, а хтось розуміє, що очікував отримати інший результат, вивчаючи теорію 4 роки. Це статися може із кожним, хто твердо вірив у свої сили та мрію, йшов до мети, рахував дні до першого робочого дня, а потім так і не відчув насолоди. З усіма, але точно не зі студентами і курсантами вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання.

Яскравим прикладом є один з найкращих навчальних закладів у системі МВС – Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ. Чому? Чим відрізняється процес навчання і його результат? Чи розчаровуються випускники ДДУВС у свої професійній діяльності? Скільки випускників мають змогу працювати за обраним напрямом?

Випускники ДДУВС не розчаровуються у обраній професії, не сумують на роботі, бо роблять свою справу із задоволенням. Вони застраховані від сірих та сумних днів, скоріш їх робочій день схожий на пригодницький квест, у якому вони змагаються за перемогу справедливості над темною стороною. У якості прикладу можна згадати про випускників факультету органів досудового розслідування та факультету стратегічних розслідувань. Перед ними щодня ставиться завдання розгадати складні головоломки, які пов’язані із життям і здоров’ям людей, їх безпекою і спокоєм у державі. Їхня професійна діяльність вимагає постійного руху, не лише фізичного, а й у професійній діяльності, потребує постійного поповнення знань і набуття нових навичок. Чи може бути сумно людині, яка постійно рухається тільки вперед? Ні, бо навіть часу немає для смутку, а унікальні цікавинки професії слідчого або ж дізнавача викликають бажання плідно працювати.

Допомагає уникнути розчарування гармонійне поєднання вивчення теоретичного матеріалу і відпрацювання його на практиці. Здобувачам вищої освіти у ДДУВС не потрібно чекати першого робочого дня для того, щоби спробувати себе у майбутній професії. Особливістю даного закладу вищої освіти зі специфічними умовами навчання є проведення практичних занять –обов’язкова складова навчального процесу. Відпрацювання на практиці здобутих знань не є просто запропонованим варіантом дозвілля чи діяльністю наукового гуртка зі спільними інтересами, а є невід’ємною частиною вивчення будь-якої дисципліни.

Курсанти-юристи мають змогу з перших днів навчання вирішувати життєві ситуації з професійної діяльності. У сучасному світі мало знати нормативно-правову базу, необхідно вміти правильно застосовувати ці знання на практиці, адже для ефективного виконання обов’язків на посаді слідчого чи дізнавача Національної поліції, особа повинна систематично усвідомлювати законодавчу площину, тобто бути не просто правоохоронцем, а ще й висококваліфікованим юристом. І на сьогоднішній день, якщо держава дійсно зацікавлена у захисті прав і свобод своїх громадян, підприємств і організацій різних форм власності тощо, то питання чи бути слідчому юристом, чи не бути, виглядає щонайменше абсурдним, а в реалії злочинним.

Чудовим прикладом напрацювання навичок є проведення практичних занять у модернізованій, високотехнологічній залі судових засідань. Дане приміщення за допомогою обладнання допомагає максимально чітко відтворити справжній судовий процес. Надалі здобувачі вищої освіти зможуть легко застосовувати у професійній діяльності отриманий досвід і напрацьовані навички.

Крім наближення до реальної роботи юристів-курсантів, важливим моментом у навчальному процесі ДДУВС є спілкування з практичними співробітниками, які, як ніхто інший, знають свою справу, можуть розповісти як уникнути помилок, на що необхідно звернути більше уваги, поділитися корисними порадами, що базуються на їхньому життєвому досвіді. Більшість викладачів у цьому навчальному закладі є науковцями та практичними співробітниками, тож здобувачі вищої освіти мають можливість звернутися із запитаннями стосовно професійної діяльності і життя до людей, які можуть не лише розповісти, як в теорії повинно бути, але й навести приклад того, як воно насправді є. Крім викладачів-практиків, керівництво університету до проведення занять залучає інших працівників поліції.

Випускники, які навчалися за державним замовленням, працюють за своїм фахом, маючи перспективи кар’єрного росту. Ці професіонали мають достатньо теоретичних знань і практичних умінь для ефективного і якісного виконання свої обов’язків, а створені умови у ДДУВС сприяють виконанню завдань і обов’язків з інтересом та задоволенням.

Отже, випускники Дніпропетровського державного університету не розчаровуються у обраній професії, невпинно прямують до поставлених цілей, а також виконують свої обов’язки із задоволенням, бо займаються улюбленою справою. Після випуску з даного навчального закладу вони володіють достатньою компетентністю у своїй справі, знаннями і вміннями для ефективної роботи. Завдяки можливості відпрацювання знань на практиці у стінах університету, спілкуванню із практиками та насиченому графіку – випускники швидко адаптуються до нових умов, оперативно орієнтуються і діють у складних життєвих ситуаціях, можуть прийняти найскладніші рішення за короткий час, не мають страху перед реаліями професійної діяльності.

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, як вищий навчальний заклад зі специфічними умовами навчання, здатний підготувати висококваліфікованого слідчого-юриста, для забезпечення виконання поставлених перед Національною поліцією завдань, що й доводить на практиці.

 

 


648