Курсант ДДУВС: «Не вагався. Просто діяв!»

Новини університету

Перевірка на міцність завжди застає зненацька. Ти просто йдеш містом, думаєш про найбуденніші речі. А потім ще мить – і складаєш життєвий іспит. Можливо, найскладніший з усіх.

Курсант Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Богдан Купрій вчиться на факультеті кримінальної поліції та планує стати правоохоронцем.

Того ранку він ішов проспектом Гагаріна, а коли на світлофорі переходив дорогу, помітив, як на протилежній стороні вулиці падає жінка. Юнак відразу побіг туди.

«Сказав, що я поліцейський, і всіх попросив відійти подалі. Потім визначив рівень свідомості у жінки, порахував дихання та перевів у стабільне бокове положення, після чого викликав швидку. Не виникло жодного сумніву. У голові тримав навчальну таблицю з алгоритмом дій, які ми відпрацьовували на заняттях з тактичної медицини. І не задумувався ні про що. Просто діяв», – розповідає курсант факультету кримінальної поліції.

Коли невідкладну допомогу було надано, Богдан з`ясував у супутника жінки, що вони тільки вийшли з лікарні: у постраждалої напередодні стався інсульт.

Навіть коли жінка почала приходити до тями і відмовлялася від допомоги швидкої, курсант не дозволив їй підвестися, підклав під голову власну куртку і залишався поряд, доки на місце події не прибули лікарі.

Як зазначає доцентка кафедри криміналістики та домедичної підготовки, а також кафедри тактико-спеціальної підготовки ДДУВС Олена Никифорова, кожен крок був вчинений юнаком якісно, правильно та методично.

«У післяінсультному стані втрата свідомості та в подальшому неправильне положення голови може призвести до смерті. Саме тому найважливішим у цій ситуації було підтримувати голову у припіднятому положенні, що і зробив Богдан. Я вражена, наскільки добре він засвоїв навички надання домедичної допомоги!» – розповіла викладачка.

Олена Никифорова також зауважує: домедичну підготовку у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ нещодавно було переформатовано, а майбутні поліцейські вивчають особливості надання домедичної допомоги у симуляціях.

«Під час надзвичайної ситуації у людини вмикається стресовий стан, своєрідна стадія «тунельного зору» чи «тунельного слуху». Це коли людина втрачає здатність до периферійного огляду, бачить і сприймає те, що в центрі. Саме для цього ми занурюємо курсантів у стресовий стан, аби вони повною мірою відчули себе у надзвичайній ситуації. Наша мета – за час курсів з домедичної підготовки і тактичної медицини вивести навички майбутніх правоохоронців на рівень автоматизму», – акцентує увагу Олена Анатоліївна.

Богдан Купрій у свою чергу розповідає: стан шоку пережив уже після надання жінці домедичної допомоги, коли почав осмислювати те, що сталося.

«Я діяв інстинктивно. Не замислювався, не вагався. Просто знав, що треба зробити», – поділився враженнями курсант.

Зазначимо, що курсанти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ проходять навчальні курси з домедичної підготовки, де вчаться правильно надавати долікарську допомогу, а також з тактичної медицини, де розглядають надзвичайні ситуації з боку дій поліцейського. Надалі в університеті передбачається можливість сертифікації курсантів після успішного закінчення таких курсів.

 

 


2 303