Нові практики – нові знання: у ДДУВС проходять спільні заняття з іноземцями

Новини університету

У ході навчальної лекції «Алгоритми дій патрульних поліцейських у різних ситуаціях службової діяльності» був отриманий новий досвід проведення занять із курсантами 1-го курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів кримінальної поліції Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. На тренінг запросили слухачів курсів для іноземних громадян: громадянина Нігерії Ілайджана Іхоурія та громадянина Марокко Ель Хаджамі Мохаммед Амін.

Проводили заняття старші викладачі кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Світлана Рижкова та кафедри тактико-спеціальної підготовки Євген Бардін.

Тренінг такого формату передбачав відпрацювання типових фабул, з якими можуть зустрітися у своїй діяльності майбутні патрульні поліцейські, а саме – удосконалення навичок професійної комунікації з іноземцями під час надання сервісних послуг.

Перша фабула – під час патрулювання до поліцейських за порадою звертаються англомовні громадяни, повідомляючи, що один із них загубив паспорт. Основне завдання патрульних – надати інформацію англійською мовою, іноземці в свою чергу повинні зрозуміти правоохоронців та діяти згідно наданої ними інструкції.

Слід зазначити, що для курсантів такий досвід спілкування з іноземцями був першим, проте більшість з поставленою задачею впорались «на відмінно».

Друга фабула полягала у відпрацюванні алгоритмів дій в сфері безпеки дорожнього руху. Іноземці, знаходячись за кермом транспортного засобу, порушили правила дорожнього руху, проїхали на заборонений сигнал світлофора. У ході вирішення ситуативної задачі відпрацювались особливості адміністративного провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства.

Також під час тренінгу учасники провели правовий аналіз притягнення до адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства з урахуванням загального адміністративно-деліктного правового статусу. У рамках зазначеної фабули відпрацьовувалась ситуація, де водій є нелегальним мігрантом.

Викладачі ДДУВС переконані, що досвід, отриманий у ході тренінгу, курсанти та слухачі зможуть використати на практиці та у житті. «Для іноземних громадян, слухачів підготовчих курсів ДДУВС, подібні заняття – це інтеграція в українське середовище, один із способів вивчення української мови, а для курсантів – отримання основ професійної комунікації, нових спеціальних знань та необхідних практичних навичок і, звичайно ж, поглиблення знань з англійської мови», – зазначила старша викладачка кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Світлана Рижкова.

 

 


1 182