Подолати корупційні ризики: у ДДУВС – масштабний круглий стіл!

Новини університету

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбувся круглий стіл «Визначення корупційних ризиків у діяльності МВС, шляхів запобігання та протидії корупції в МВС». Захід відбувся за ініціативи Міністерства внутрішніх справ України та Громадської ради при МВС.

Участь в обговоренні взяли представники з Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської та Черкаської областей.

Серед учасників – фахівці Управління запобігання корупції Міністерства внутрішніх справ України, Департаменту комунікації МВС України, Громадської ради при МВС України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській та Черкаській областях, сервісних центрів МВС України з чотирьох областей, а також представники науково-дослідних експертно-криміналістичних центрів, територіальних медичних об’єднань МВС України, Державної служби з надзвичайних ситуацій, військові та науковці тощо.

Модератор круглого столу – проректорка Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Лариса Наливайко.

Захід відкрив ректор ДДУВС полковник поліції Андрій Фоменко. Він висловив подяку всім учасникам за вагомий внесок у вирішення питань протидії корупції, як на регіональному, так і на загальнонаціональному рівні.

«Окреслена у темі круглого столу проблематика за останні кілька років не втратила своєї актуальності, незважаючи на здійснені заходи державного рівня. Саме правоохоронні органи в першу чергу мають стати взірцем у справі подолання корупції в державі. Відповідність правоохоронної системи викликам часу, у тому числі, прозорість, динамічність, правова обґрунтованість, відторгнення корупції та високий професійний рівень фахівців галузі, а також їх доброчесність, – все це є запорукою ефективного функціонування та розвитку держави в цілому», – підкреслив Андрій Євгенович.

Також ректор зазначив, що мета круглого столу – обмін перспективними ідеями, думками та передовими методиками задля забезпечення належного рівня запобігання корупції в системі МВС.

Учасників науково-практичного заходу також привітав голова Громадської ради при МВС України, голова Громадської спілки «Центр запобігання та протидії корупції», радник міністра внутрішніх справ України Володимир Мартиненко.

«Нульова толерантність до корупції у всьому українському суспільстві, зокрема в системі Міністерства внутрішніх справ, має давати свої плоди, зменшуючи корупцію та привівши в підсумку до її цілковитого подолання. Ми проводимо серію круглих столів по всій Україні. Чекаємо на гострі та актуальні питання. Переконаний, що наприкінці заходу ми вийдемо на конкретні результати», – зауважив Володимир Олександрович.

До вітальних слів також долучився начальник Управління запобігання корупції МВС України Анатолій Фодчук.

«Органи державної влади перш за все працюють для громадянського суспільства. Ми повинні задовольняти потреби людей і максимально спрощувати доступ до державних послуг, а також намагатися мінімізувати корупційні ризики», – акцентував увагу Анатолій Богданович.

Привітав учасників круглого столу і старший радник з питань боротьби з корупцією Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Джозеф Джулай.

«На шляху до європейської інтеграції надзвичайно важливо створити вільні від корупції правоохоронні органи, оскільки це забезпечує стабільність та передбачуваність у суспільстві. Верховенство права є фундаментальною засадою, яка забезпечує рівність усіх перед законом, а тому покарання за незаконні дії неминуче», – промовив Джозеф Джулай.

Зазначимо, що круглий стіл має прикладний характер та спрямований на формування практичних рекомендацій. У рамках заходу обговорювалися найбільш актуальні проблеми щодо виявлення корупційних ризиків, їх подолання. Зокрема, докладніше зупинилися на обговоренні таких питань як корупційні ризики в роботі сервісних центрів, експертної служби, міграційної служби, служби надзвичайних ситуацій, а також механізми повідомлення про корупцію та інші.

У ході обговорення учасники презентували власні доповіді. Так, про корупційні ризики та мінімізацію негативного впливу корупції розповідав завідувач навчально-наукової лабораторії з дослідження проблем превентивної діяльності ДДУВС Олексій Бочковий.

«Поки що антикорупційні заходи, які застосовують державні органи України, не є ефективними й фактично імітують антикорупційну діяльність шляхом заповнення повідомленнями антикорупційного змісту медіапростору. Разом з тим, важливим питанням мінімізації негативного впливу корупції є підвищення рівня соціального забезпечення співробітників МВС України та одночасного запровадження ефективної системи автоматизованого фінансового контролю їх діяльності та способу життя», – зауважив Олексій Бочковий.

Упродовж тижня учасники круглого столу будуть надавати власні пропозиції, після чого сформовані рекомендації направлятимуться безпосередньо до Міністерства внутрішніх справ.

 

 


575