Слідчі органів Національної поліції – правознавці!

Новини університету

Держава гарантує усім своїм громадянам та іншим особам різноманітні права та свободи, серед яких є право на життя, свободу, особисту недоторканість та інші. Для забезпечення цих прав у державі створені та функціонують різні правоохоронні органи, одним з яких є Національна поліція.

Саме її підрозділи забезпечують належний правопорядок, здійснюючи різноманітні правоохоронні функції. Зважаючи на це, Національна поліція передбачена як багатоструктурний правоохоронний орган. До її складу входять наступні підрозділи: 1) кримінальна поліція; 2) патрульна поліція; 3) органи досудового розслідування; 4) поліція охорони; 5) спеціальна поліція; 6) поліція особливого призначення.

У такій різноманітності підрозділів простому громадянину важко зрозуміти, які саме дії виконує поліцейський того чи іншого підрозділу, а тим більше якими знаннями повинен він володіти для виконання своїх обов’язків. Звичайний пересічний громадянин, орієнтуючись на інформацію, отриману під час перегляду художніх фільмів, не розрізняє особливостей роботи підрозділів Національної поліції. Для нього поліцейський – це «слідчий», який, виявивши небезпечного злочинця, переслідує його з табельною вогнепальною зброєю, затримує із застосуванням прийомів рукопашного бою, а потім допитує у спеціальній кімнаті для слідчих дій. Таким чином, «кіношний слідчий» поєднує у своїх діях роботу кримінальної поліції, органу досудового розслідування та поліції особливого призначення. Але навряд чи така робота буде ефективною, оскільки одному поліцейському буде важко виконувати на високому професійному рівні функції декількох підрозділів поліції.

Саме для ефективного виконання правоохоронних функцій у структурі Національної поліції передбачено різні підрозділи. Враховуючи це, працівників кожного з підрозділів необхідно підготувати з урахуванням специфіки діяльності.

У цій статті хотілося б звернути увагу на те, яку саме освіту повинен мати слідчий органу досудового розслідування Національної поліції, щоб ефективно виконувати покладені на нього обов’язки. Слідчий органів Національної поліції є суб’єктом кримінального процесу, і на його обов’язки закон покладає здійснення досудового розслідування. Слідчий несе відповідальність за законність та своєчасність здійснення процесуальних дій. Аналізуючи обов’язки слідчого, можна зрозуміти, що особа, яка призначається на цю посаду, повинна мати належну юридичну освіту.

Кримінальне судочинство здійснюється відповідно до норм Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України, а тому можливо було б вести мову про те, що слідчому достатньо знань саме в цих галузях права. Однак це буде невірна думка. Насамперед пояснюється це тим, що Кримінальний кодекс України передбачає різні категорії злочинів. Передбачені цим кодексом злочини можливо розділити на загально-кримінальні; економічні; пов’язані з незаконним обігом наркотичних засобів; вчинені внаслідок дорожньо-транспортних пригод та інші. Враховуючи таку різноманітність, для ефективного проведення досудового розслідування слідчому необхідно мати знання і в інших галузях права. Зокрема, специфіка розслідування злочинів у сфері економіки потребує від слідчого знань законів, що регулюють економічну діяльність різних юридичних та фізичних осіб. А саме: володіння нормами Податкового кодексу України, Цивільного кодексу України, законів України, що регулюють використання державного бюджету та інших законів, а також підзаконних нормативних актів.

Розслідування злочинів, вчинених внаслідок дорожньо-транспортних пригод, також має свою специфіку. Для розслідування зазначеної категорії злочинів слідчому необхідно мати знання з адміністративного права, володіти нормами Закону України «Про транспорт» та іншими нормативно-правовими актами, що регулюють використання транспортних засобів в України.

Здійснення досудового розслідування пов’язане із застосуванням цивільного права. Вчиненням злочину заподіюється фізична, моральна або майнова шкода. Враховуючи це, слідчий зобов’язаний вжити заходів щодо забезпечення цивільного позову та в подальшому відшкодування завданої шкоди. Окрім того, кримінально-процесуальна діяльність під час досудового розслідування завжди пов’язана з обмеженням конституційних прав особи. Такі обмеження проявляються у разі застосування заходів забезпечення (арешт майна), запобіжних заходів (тримання особи під вартою), або ж проведення слідчих (розшукових) дій, пов’язаних з проникненням до житла чи іншого володіння особи (обшук) та інше. Застосовуючи такі процесуальні засоби, слідчий повинен враховувати не лише норми чинного законодавства, але й практику Європейського суду з прав людини.

Окрім знань законодавства та вмінь правильно його застосовувати, сьогодення вимагає від слідчого критично оцінювати його норми. Приймаючи процесуальні рішення, слідчий повинен знати та враховувати норми Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, практику Європейського суду з прав людини, а також вимоги міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Адже у разі прогалин або колізій в законодавстві України слідчий повинен керуватися вищезазначеними міжнародними нормами.

Щоб зорієнтуватися у всьому цьому різноманітті законодавчих норм, слідчому необхідно набути знань з різних галузей права. Такі знання можуть бути забезпечені стандартом вищої освіти України за спеціальністю 081 «Право». Цілями цього стандарту навчання визначено формування здатності розв’язувати складні спеціалізовані завдання у сфері права з розумінням природи і змісту його основних правових інститутів, а також меж правового регулювання різних суспільних відносин.

Необхідність навчання майбутніх слідчих за спеціальністю 081 «Право» є очевидною і з огляду компетентностей здобувача такої освіти, а саме здатності розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі професійної правничої діяльності або у процесі навчання, що передбачає застосування правових доктрин, принципів і правових інститутів, а також характеризується комплексністю та невизначеністю умов.

 

Доцент кафедри кримінального процесу Валерій Литвинов

 


9 851