ВІДОМЧА ОСВІТА В УКРАЇНІ: ІСНУЮЧИ ВЕКТОРИ ТА ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ

Новини університету

Розвиток вищої освіти виступає одним із пріоритетних чинників розвитку суспільства. Опора на освіченість суспільства, на якість людського капіталу дозволить Україні зберегти своє місце в ряді держав, здатних впливати на світові процеси. Відомча освіта в Україні є галузевим видом вищої освіти. Специфіка сучасної правоохоронної та юридичної діяльності вимагає ґрунтовних юридичних знань, розвиненої правової та психологічної культури, сформованих умінь і навичок, морально-психологічної стійкості та фізичної загартованості.

Європейський вектор розвитку України вимагає оновлення національного законодавства та впровадження новацій. Практично у кожній галузі більш або менш ефективно відбувається поступове наближення до стандартів Європейського Союзу. У Стратегії Сталого розвитку «Україна-2020» у рамках чотирьох векторів руху (розвитку, безпеки, відповідальності, гордості) передбачено реалізацію 62 реформ і програм розвитку держави, серед яких зазначена реформа правоохоронної системи та реформа освіти, в тому числі відомчої.

Що стосується векторів розвитку відомчої освіти, то умовно їх можна розподілити на 4 основних: слухачі, курсанти, відбір і навчання. Завдання та функції органів внутрішніх справ обумовлюють особливості відбору кандидатів, змісту освітньо-професійної підготовки, а також виховання майбутніх правоохоронців. Відбір до навчальних закладів відомчої освіти здійснюється комплексно, ретельно, за багатьма соціально-моральними та психологічними параметрами, на основі психофізіологічного обстеження з урахуванням моральної та інтелектуальної сфер, а також фізичного розвитку.

 

Практична підготовка

На базі відомчих навчальних закладів створюють навчально-практичні комплекси, які дозволяють курсантам щодня реалізовувати теоретичні знання в практичній діяльності, а також відпрацьовувати нові форми взаємодії науки та практики. З метою забезпечення практичної спрямованості навчального процесу створюють кафедри спеціальних дисциплін.

 

Спеціальна і фахова підготовка

Майбутні працівники органів внутрішніх справ повинні мати як спеціальну фахову, так і загальну підготовку, бути спроможними ефективно виявляти та відстежувати причини й умови, що сприяють злочинам, запобігати та протидіяти такій злочинності. Ми вважаємо, що підготовку таких фахівців зможуть забезпечити лише спеціалізовані навчальні заклади МВС.

 

Міжнародна співпраця

Вищі навчальні заклади відомчої освіти активно співпрацюють з авторитетними міжнародними неурядовими організаціями. Основні положення Болонської декларації активно адаптують до специфіки відомчої освіти МВС. В умовах розширення інтеграційних процесів актуальним є міжнародне визнання дипломів відомчих ВНЗ.

 

Які ж існують шляхи вдосконалення відомчої освіти?

Слід зазначити, що подальший розвиток відомчої освіти має бути спрямований на підготовку правника відповідно до його фундаментальної ролі – утверджувати верховенство права через захист прав і свобод особи.

Відомчі вищі навчальні заклади мають забезпечити наявність такого корпусу юристів та правоохоронців, що сприятиме перетворенням, що відбуваються у всіх сферах суспільства, оскільки у своїй діяльності вони приймають рішення, які визначають необхідність оптимізації Державного стандарту видів економічної діяльності у різних сферах юридичних практик та Національного класифікатора України «Класифікатор професій». Необхідно запроваджувати новітні методики викладання (юридична клініка, лабораторія, імітація судового процесу тощо), обмежити методику постатейного відтворення нормативно-правових актів як таку, що негативно впливає на набуття здобувачами правничих аналітичних навичок. Доцільно посилити професійно-практичну спрямованість викладання нормативних навчальних дисциплін, сконцентрувати увагу на розв’язання практичних завдань, розгляд судової практики, підготовку письмових робіт (зокрема, процесуальних документів) та результативність проходження здобувачами практики у юридичних фірмах, судах, органах юстиції, прокуратурі тощо.

 

Старша викладачка кафедри цивільно-правових дисциплін, к.ю.н. Анастасія Аксютіна

 


1 390