Гендерний паритет очима науковців, практиків та міжнародних експертів

Наукові та науково-практичні заходи ДДУВС з питань гендерної політики, Новини університету

Сьогодні у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ розпочалася Міжнародна науково-практична конференція «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в Україні: сучасні досягнення та перспективи». Захід присвячений 25-й річниці з дня прийняття Конституції України та 30-річчю Незалежності України.

Конференція проходить в онлайн/офлайн-форматі. До обговорень долучилося близько 200 учасників, серед них представники 9 країн: Індії, Чехії, Болгарії, Казахстану, Туреччини, Греції, Швеції тощо.

Модераторками заходу виступили: Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, проректорка ДДУВС Лариса Наливайко та помічниця ректора ДДУВС з гендерних питань Ірина Грицай.

Участь у дводенному заході взяли: заступниця міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук, заступниця міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Ольга Ревук, заступник міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Андрій Вітренко, заступник керівника Служби Віце-прем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Каплун, генеральний директор директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик Міністерства освіти і науки України Олександр Пижов, ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Андрій Фоменко, президентка громадської організації «Ла Страда-Україна» Катерина Черепаха, директорка Українського Жіночого Фонду Наталія Карбовська, Голова Асоціації жінок-юристок «ЮРФЕМ» Христина Кіт, Надзвичайний і Поважний посол Хорватії в Україні Аніца Джамич, посол Швеції у Раді Європи (Страсбург) Мортен Енберг, заступник голови Консультативної місії Європейського Союзу Фредерік Весслау

До обговорення також долучилися представники міжнародних організацій, вчені, юристи-практики, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, а також аспіранти та здобувачі вищої освіти.

Захід проводиться з метою визначення стратегічних напрямів державної політики щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків в сучасних умовах, а також удосконалення законодавства та правозастосовної практики.

Із вітальними словами до учасників конференції звернувся ректор ДДУВС полковник поліції Андрій Фоменко. Він зазначив, що за роки незалежності в Україні спостерігається суттєвий прогрес у сфері прав людини, а також врахування гендерних аспектів та впровадження комплексного гендерного підходу у діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.

«Колектив університету як осередку освітньо-наукової діяльності докладає системних зусиль у значущу для кожного громадянина справу: забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Було також налагоджено продуктивну співпрацю із зарубіжними освітніми закладами. Так, сьогодні ми співпрацюємо з понад 20 країнами. Загалом, науковий потенціал університету та налагоджені академічні зв’язки дозволяють нам проводити наукові заходи загальнонаціонального та міжнародного рівня», – підкреслив Андрій Євгенович.

Як зауважила Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, конференція призначена питанням розвитку державної політики забезпечення рівних прав жінок та чоловіків.

«Рівні права та можливості чоловіків і жінок – це основа демократичного суспільства і сталого розвитку, визнана в Україні та всьому світі. І дуже важливо, щоби практична політика, яку реалізує Уряд України та держава в цілому, мала міцне наукове підґрунтя. З цією метою ми проводимо сьогодні конференцію», – зазначила Катерина Борисівна.

Привітала учасників конференції і заступниця міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук. Вона підкреслила, що питання забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків є фундаментальною основою та невід’ємною частиною процесу реформування сектору безпеки оборони.

«Можемо впевнено констатувати, що статус жінок сектору безпеки та оборони помітно змінився, порівняно з минулими роками. Те, що ми сьогодні сприймаємо як нашу реальність (можливість жінок вступати до закладів вищої освіти сектору безпеки, працювати в силових структурах, отримувати гідну заробітну плату нарівні з чоловіками), виборювалося жінками упродовж тривалого часу. Сьогодні ми насправді впроваджуємо світові практики імплементації гендерної політики, орієнтуючись не тільки на кількісні, а й на якісні показники», – зазначила Тетяна Іванівна.

Метою проведення науково-практичної конференції стало створення професійного майданчику для відкритого діалогу, обміну думками, підбиття підсумків та з’ясування стану та визначення стратегічних напрямів державної політики забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків в сучасних умовах, а також визначення шляхів удосконалення законодавства та правозастосовної практики.

 

 


614