У Дніпрі презентували фільм та книгу про нацгвардійця Марківа

Новини університету

Документальний фільм «Позивний Італієць» та книги «Віталій Марків» і «Слов’янськ» презентовано за участі нацгвардійця та авторів у Дніпропетровській обласній державній адміністрації. До заходу долучилися ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Андрій Фоменко та курсанти навчального закладу.

Автор стрічки – директор Департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко. Фільм створено за підтримки Міністерства внутрішніх справ, а також Міністерства культури та інформаційної політики.

За словами режисера та автора ідеї фільму, директора Департаменту комунікації МВС України Артема Шевченка, документальний фільм було створено, щоб правдиво показати особливості справи в італійському суді нацгвардійця Віталія Марківа та звернути увагу на важливість інформаційної протидії: «Це історія про те, як боротьба в інформаційному просторі, боротьба, яка ведеться проти Російської Федерації не тільки в нашій країні, а і за кордоном, зокрема в Італії, все ж таки може закінчуватися успіхом. Це історія успіху Віталія Марківа про те, що його було звільнено після 1222 днів проведених за ґратами в італійській в’язниці за несправедливим звинуваченням».

Нацгвардієць Віталій Марків акцентував увагу на тому, що впродовж всього судового процесу він відчував величезну підтримку від побратимів, української влади, журналістів. «Коли я зайшов до зали суду і побачив пана міністра, я був приємно здивований, вже тоді я знав, що буде важко, але я буду боротися за перемогу. Я знав, що держава буде відстоювати мої інтереси. З того часу пройшло 2 роки, як я вийшов на волю. Моя задача була проста – я виконував свій обов’язок, я захищав свою Україну, її яскраве майбутнє та силу української нації», – сказав головний герой фільму під час пресконференції.

«Презентація фільму та книги – це знакова подія для нашого навчального закладу, – переконаний ректор ДДУВС Андрій Фоменко. – Сьогодні на презентацію прийшли наші курсанти, які в майбутньому стануть офіцерами поліції, а такі заходи – це приклад виховання захисників та турботи нашої держави про військовослужбовців. Тому важливо, якщо про нелегку, але важливу для українського суспільства, історію Віталія Марківа вони дізнаються безпосередньо від самого героя».

Пам’ять загиблих воїнів-захисників України вшанували хвилиною мовчання.

Після завершення показу фільму та презентації книг відбулося обговорення фільму. Всі охочі мали можливість поставити запитання автору та головному герою.

Присутні на заході поклали квіти до стели загиблих героїв АТО/ООС на Алеї пам’яті. Дощ не завадив зворушливим урочистостям. Люди зрозуміли, що це знак того, що навіть небо плаче за героями, які полягли під час війни.

Відомо, що 30 червня 2017 року в Італії затримали нацгвардійця Віталія Марківа за підозрою у причетності до загибелі італійського фоторепортера Рокеллі і його перекладача росіянина Миронова у Слов’янську в травні 2014 року. У липні 2019 року суд міста Павія виніс вирок Марківу, засудивши його до 24 років позбавлення волі. В серпні 2020 року Національна поліція України в рамках розслідування кримінального провадження за фактом загибелі італійського фотокореспондента провела низку слідчих дій на місці подій, в Слов’янську і на горі Карачун, та отримала докази невинуватості Віталія Марківа.

 

 


665