«Рівні права – великі можливості»: яким був всеукраїнський гендерний форум?

Новини університету

Четвертий Всеукраїнський форум «Рівні права – великі можливості» нещодавно було проведено Дніпропетровською обласною радою та ГО «Жінки плюс». У заході взяли участь народні депутати України, депутати Дніпропетровської облради, представники органів державної влади, об’єднаних територіальних громад Дніпропетровської області, спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, громадські діячі, правозахисники та науковці.

Метою проведення заходу стало обговорення проблеми забезпечення гендерної рівності, регіональних ініціатив і проєктів для забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків і жінок, а також вирішення гендерних проблем, викликаних пандемією.

Відкрила захід начальниця управління з питань гуманітарної, соціально-культурної сфери і освіти Дніпропетровської обласної ради Лілія Гиренко. Привітали учасників заходу народні депутати України, представники Дніпропетровської ОДА та ОБСЄ.

У рамках форуму були проведені дві дискусійні панелі: «Рівність через партнерство» та «Нові виклики – нові можливості».

Спікеркою та модераторкою першої панельної дискусії стала проректорка Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Лариса Наливайко.

У рамках дискусії виступили керівниця PR управління Почесного консульства Австрійської Республіки в місті Дніпро Ірина Фоменко, в.о. ректора Університету державної фіскальної служби України Валентина Унинець-Ходаківська, голова платформи Всеукраїнської Асоціації ОТГ з питань гендерної рівності Світлана Спажева.

Лариса Наливайко презентувала учасникам досвід, а також кращі практики ефективного партнерства ДДУВС та міжнародних, національних і регіональних інституцій у забезпеченні гендерної рівності. Продемонструвала проєкти та ініціативи міжнародного і загальнодержавного рівнів Навчально-наукової лабораторії дослідження правового статусу ВПО та забезпечення гендерної рівності, що мають прикладне значення для зацікавлених у співпраці партнерів.

«Цьогорічний форум став особливим, адже внаслідок пандемії COVID-19 загострились гендерні проблеми економічного і соціального характеру. Україна втратила свої позиції у глобальному рейтингу гендерної рівності. Сьогодні перед нами постала проблема створення єдиного, комплексного механізму забезпечення гендерної рівності, заснованого на стабільному партнерстві всіх зацікавлених інституцій. ДДУВС долучився до роботи щодо створення єдиної Національної стратегії у сфері гендерної рівності», – зазначила Лариса Романівна.

Дискусійні панелі закінчились загальним підбиттям підсумків та визначенням пріоритетних напрямків роботи на рік.

Зазначимо, що науковці Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ долучаються до форуму з 2016 року. ДДУВС виступає постійним учасником заходів та проєктів, присвячених питанням досягнення гендерної рівності, що проводяться Дніпропетровською обласною радою. Реалізація гендерної політики в регіоні відбувається за участі представників Навчально-наукової лабораторії дослідження правового статусу ВПО та забезпечення гендерної рівності.

 

 


665