Проректорка ДДУВС взяла участь у V Харківському міжнародному юридичному форумі

Новини університету

Протягом 20-24 вересня проходив V Харківський міжнародний юридичний форум. Участь у ньому взяли правники, науковці, політичні діячі, міжнародні експерти, а також представники правничих шкіл та правозахисних громадських організацій. Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ на заході представляла проректорка Лариса Наливайко.

Урочисто відкрили захід ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Анатолій Гетьман, заступник міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук, радник ректора Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Тацій, директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина та інші.

Форум об’єднав сателітний захід «Європейські цінності і конституційне правосуддя», круглий стіл «Бізнес і права людини у програмах навчання за економічними і юридичними спеціальностями», сателітні заходи «Проєкт нового Кримінального кодексу України у вимірі верховенства права», «Медичне право та фармацевтичне право: виклики сьогодення», «Штучний інтелект та відкриті дані», «Застосування прав людини до сфери цифрових технологій», науково-практичну конференцію «Протидія злочинності і корупції: міжнародні стандарти та досвід України», міждисциплінарний воркшоп «Цифрові технології, людський досвід і право», майстер-класи з бізнесу і прав людини та багато інших подій.

Лариса Наливайко взяла участь у сателітному заході «Європейські цінності та конституційне правосуддя», який забезпечив створення майданчику для обговорення широкого спектру ціннісних та методологічних проблем конституційного судочинства у компаративній перспективі під кутом зору його європеїзації та раціоналізації.

Серед заявлених спікерів сателітного заходу – президент Національної академії правових наук України Олександр Петришин, проректор з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку НЮУ імені Ярослава Мудрого Юрій Барабаш, Національний радник з юридичних питань Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Водянніков, суддя Конституційного Трибуналу Республіки Польща Юстин Піскорський (Польща), судді Конституційного Суду України Василь Лемак, Олег Первомайський та Віктор Городовенко, член Науково-консультативної ради при Верховному Суді Віктор Смородинський, науковці з Інституту порівняльного публічного права та міжнародного права імені Макса Планка (Німеччина), Університету Регенсбургу (Німеччина), Австралійського національного університету, Зальцбурзького університету (Австрія), Папського католицького університету Ріо-Гранді-ду-Сул (Бразилія), Університету ім. Ловатте в Салфорді (Манчестер), Единбурзького університету (Великобритания), Університету імені Миколаса Ромеріса (Литва) тощо.

«Харківський міжнародний форум – визначна подія у науковому житті нашої держави загалом. Хоча робота кількох тисяч учасників форуму зосереджена на вирішенні нагальних і стратегічних правових проблем, він впливає на всі сфери сталого розвитку України. Захід формує новий, якісний рівень наукової правової думки, визначає порядок денний роботи наукових правничих шкіл, а також впливає на довгострокові перспективи розвитку правової системи України», – зазначила Лариса Романівна.

Зазначимо, що Харківський міжнародний юридичний форум було засновано у 2017 році як відкриту міжнародну платформу для обговорення проблем, найбільш актуальних для світової юридичної спільноти. Це подія правничого спрямування, що проводиться спільно Міністерством економіки України, Міністерством освіти і науки, Міністерством юстиції та Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого.

Метою заходу є залучення провідних фахівців та експертів з різних країн до прозорого і відкритого діалогу з метою вироблення спільних підходів до вирішення актуальних юридичних проблем в контексті глобалізації та усунення правових бар’єрів світового сталого розвитку. Науковці ДДУВС щорічно беруть участь у міжнародному форумі.

 

 


474