Забезпечення громадського порядку прогресивними європейськими методами: підсумовуємо перший етап навчань!

Новини університету

Цикл тренінгів за програмою «Основи спеціальної тактики поліцейських підрозділів поліції особливого призначення за Скандинавською моделлю забезпечення публічної безпеки і порядку в ході мирних зібрань та інших масових заходів» триває на базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 70 правоохоронців зі спецпідрозділів вже опанували основи Скандинавської моделі і отримали сертифікати про успішне закінчення навчання.

Своїм досвідом та напрацюваннями з поліцейськими ділиться спеціалізована команда тренерів з питань публічної безпеки Цивільної гвардії Королівства Іспанії, експерти Консультативної місії Європейського Союзу та Управління Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проєктів в Україні, а також представники Національної поліції України.

Програма, яку на базі ДДУВС опановують правоохоронці, передбачає як теоретичні заняття, так і практичні симуляції. Відпрацювання проходять із залученням курсантів закладу, а також застосуванням службових автомобілів та спецзасобів.

Так, поліцейські докладно вивчають такі аспекти забезпечення публічного порядку як психологія натовпу та управління ним, а також поліція діалогу та особливості її діяльності, концепція громадського порядку тощо.

«Ми запропонували нову концепцію Скандинавської моделі забезпечення публічного порядку, адаптовану в Україні у 2018 році для Національної поліції України. Крок за кроком ця система буде розвиватися та стане ще кориснішою та більш дієвою для України. Ми провели 7 різних тренінгів у декількох містах України: Харкові, Дніпрі та Одесі. Оскільки на рівні керівництва представники відділу із забезпечення публічного порядку проходили тренінги з використання Скандинавської моделі, поліцейські знайомі з її тактикою, технікою та процедурами. Зазвичай правоохоронці спочатку ставляться зі скепсисом до даного підходу. Та з кожним днем вони все більше заглиблювалися в особливості методу та здобули необхідні ази, які в подальшому будуть відпрацьовувати та застосовувати на практиці. У підсумку учасники тренінгу у Дніпрі погодилися, що концепція дійсно є ефективною. Після закінчення трьох тренінгів із забезпечення публічного порядку та безпеки у ДДУВС ми плануємо провести ще два тренінги безпосередньо для підготовки тренерів. Основна увага у рамках цих навчань буде зосереджена на опануванні методик самостійного проведення поліцейськими подальших тренінгів», – коментує голова спеціалізованої команди тренерів з питань публічної безпеки Цивільної гвардії Королівства Іспанії Фернандо Магро Морос.

Основна частина навчань – практичні симуляції, що проходять на плацу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Керівник української групи тренерів Тарас Гринюх зазначає: основне завдання тренінгу – змінити ставлення громадян до поліції, а для правоохоронців – навчитися правильно та професійно контролювати натовп.

«Наша система базується на основоположних принципах Скандинавської моделі, яка кардинально відрізняється від старих методів забезпечення громадського порядку та безпеки. Новий метод є більш актуальним, гуманним та дієвим. У рамках практичних симуляцій ми відпрацьовували розбиття великого натовпу на менші осередки з метою локалізації, а також прокладання фільтраційних «кордонів» для затримання агресивного натовпу та в цілому супровід і контроль масових зібрань тощо», – зауважує Тарас Гринюх.

Нагадаємо, що цикл тренінгів включає в себе 3 семінари, за результатами яких правоохоронці складають іспити. За результатами навчання серед учасників буде сформовано групу для продовження спеціалізованого навчання вже безпосередньо для майбутніх тренерів. У підсумку вони отримують відповідні сертифікати.

 

 


594