Іспит на визначення рівня володіння державною мовою у ДДУВС

Анонси університету

Відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» 30 вересня у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ розпочинає свою роботу іспитовий центр з прийому іспиту на визначення рівня володіння державною мовою.

Організовує іспит Національна комісія зі стандартів державної мови, вона також призначає спеціально уповноважені державою установи, які проводять іспити, та видає державні сертифікати.

Центр знаходиться за адресою: м. Дніпро, проспект Гагаріна, 26, головний корпус, каб. 129 (мультимедійний центр).

Інформацію про правила та порядок проведення іспиту можна дізнатися за посиланням: https://mova.gov.ua/diyalnist-i-proyekti/ispit-na-riven-volodinnya-derzhavnoyu-movoyu.

Реєстрація на іспит відбувається в електронній формі за лінком на сайті Нацкомісії зі стандартів державної мови: https://exam.mova.gov.ua.

Інформація про дату і час екзамену буде виведена користувачу в особистому кабінеті вже після реєстрації.

Покрокова інструкція реєстрації знаходиться за посиланням: https://mova.gov.ua/news/yak-podati-zayavu-na-ispituvannya.

 

Додаткові обмеження в центрах іспитування з метою запобігання поширенню COVID-19

З метою запобігання поширенню COVID-19 та гарантування безпеки для усіх учасників іспитового процесу в центрах іспитування буде встановлено додаткові обмеження відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами).

Зокрема, усі локації зобов’язані дотримуватися соціальної дистанції та маскового режиму, організувати місце для дезінфекції рук та допускати до роботи інструкторами лише повністю вакцинованих осіб, або з результатами ПЛР-тесту (за 72 години).

Претенденти зобов’язані надавати інструкторам документ, який посвідчує особу, а також негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до складання іспиту, або документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які внесені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка порталу Дія.

Якщо претендент не зможе надати такого підтвердження, його не допустять до іспиту. У такому випадку він має право залишити у заявці коментар з проханням скасувати заяву на іспит, щоб мати можливість повторно зареєструватися на іспит.


Національна комісія зі стандартів державної мови (далі – Комісія) відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, діяльність якого спрямована на збереження та розвиток державної мови через встановлення стандартів державної мови і методів перевіряння рівня володіння державною мовою, необхідного для набуття громадянства чи зайняття визначених законами посад. Відповідно до покладених завдань Комісія забезпечує функціонування електронної іспитової системи та електронного Реєстру державних сертифікатів.

Основним призначенням цих онлайнових ресурсів є зберігання й отримання інформації, необхідної для підтвердження рівня володіння державною мовою, що забезпечує реалізацію громадянами конституційного права на працю, а іноземцями – на здобуття громадянства України. Ресурси розміщені на офіційному вебсайті Комісії, доступному за покликанням: mova.gov.ua.

 

 


11 789