Протидія сексуальній експлуатації дітей: представниця ДДУВС долучилася до практичного семінару

Новини університету

«Посилення участі громадянського суспільства в імплементації та моніторингу Лансаротської конвенції, кращі практики в Україні» – за такою назвою в онлайн-форматі проходив семінар у рамках проєкту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні».

Серед представників Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, які долучилися до заходу, – провідна фахівчиня відділення психологічного забезпечення Маргарита Зімборовська.

Мета проведення семінару – обмін напрацюваннями у сфері протидії сексуальній експлуатації та насильству над дітьми.

Так, у рамках заходу близько 30 фахівців ознайомилися зі стратегією та роботою Ради Європи в галузі прав дитини, включно із Лансаротською конвенцією. Зосередили увагу і на обговоренні стратегій та способів, за допомогою яких суб’єкти громадянського суспільства можуть підтримати імплементацію Лансаротської конвенції на місцевому та національному рівнях.

Маргарита Зімборовська взяла участь безпосередньо у дискусії. Як зазначає експертка, у ході семінару було підкреслено дієвість так званої Зеленої кімнати – спеціалізованого центру, де допити дітей, які постраждали від домашнього насильства, здійснюються у менш травматичній формі.

«Досить детально аналізували структуру проведення допиту, розглядали ключові аспекти та етапи, порівнювали ефективність нового формату із застарілою та стресовою для дитини системою експертиз. Спікери підкреслили, що такі центри як полігон ДДУВС «Кризова кімната, дружня до дитини» мають бути створені по всій Україні, щоби мінімізувати травматичність допитів дітей, постраждалих від сексуального насильства.

Поділитися конкретними методиками спікери мали змогу на загальноєвропейському рівні.

У подальшому передбачається проведення циклу таких заходів для фахівців різних служб та спеціалізацій.

Зазначимо, що Лансаротська конвенція є всеохоплюючим міжнародним правовим документом щодо захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального розбещення.

 

 


499